Vijesti

KUPOVNA MOĆ HRVATA

Ponovno na dnu EU - od nas lošiji samo Bugari

Ponovno na dnu EU - od nas lošiji samo Bugari

Hrvatska je u 2018. godini bila 36 posto ispod prosjeka EU i time zauzela pretposljednje mjesto prema razini stvarne individualne potrošnje i BDP-u po stanovniku

Prema priopćenju Eurostata i Državnog zavoda za statistiku (DZS) Hrvatska je u 2018. godini bila na pretposljednjem mjestu među zemljama Europske unije (EU) prema razini stvarne individualne potrošnje i bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku. Lošija od nas jedino je Bugarska. 

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku, iskazana standardom kupovne moći (SKM), u Hrvatskoj je u 2018. godini bila 36 posto ispod prosjeka EU-a. To predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2017. kada je bila 38 posto ispod europskog prosjeka, prenosi RTL.hr. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Utješna činjnenica može biti jedino ta da pretposljednje mjesto s Hrvatskom dijeli i susjedna Mađarska, dok je jedino još Letonija svrstana u zemlje čiji je SIP bio više od 30 posto ispod europskog prosjeka. 

Prema ovim pokazateljima i stvarnoj individualnoj potrošnji najbolje je pozicioniran Luksemburg koji je čak 34 posto iznad prosjeka EU. Slijedi ga Njemačka, a u rasponu od 7 do 17 posto iznad prosjeka EU još su Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Finska, Švedska i Francuska. 

Eurostat ističe znatne razlike među zemljama i pri usporedbi BDP-a po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći. I u ovoj kategoriji Luksemburg je daleko iznad ostalih članica s dva i pol puta većim BDP-om po stanovniku od prosjeka EU, dok je Hrvatska uz Letoniju, Rumunjsku i Grčku u skupini zemalja čiji je BDP po stanovniku više od 30 posto ispod prosjeka EU-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!