Sport / Ostalo

novi zakon u raspravi

Stiže još represije: Na stadione samo trijezni, bez kapa, marama, pa čak i šalova

Stiže još represije: Na stadione samo trijezni,  bez kapa, marama, pa čak i šalova
Davor Javorovic/PIXSELL

MUP je predložio izmjene zakona po kojima će vam moći zabraniti ulazak na sportsko natjecanje ako i odbijete alkotestiranje ili test na drogu, ali i ako kod sebe imate odjevne predmete kojima bi si mogli prikriti identitet

Ukoliko na stadion ulazite čak s s kapom u torbi, majicom s kapuljačom ili maramom, policija ima pravo vam zabraniti ulazak, a možete dobiti i kaznu od 2 do 15 tisuća kuna. Ako odbijete alkotest ili test na droge također vam mogu zabraniti ulaz i kazniti s istim iznosom. To su neke od novosti strožeg Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima kojeg je Ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak pustilo u javnu raspravu, pišu 24 sata.

Nakon javne rasprave, još ga treba prihvatiti Vlada i Sabor da bi stupio na snagu. Među protupravno ponašanje koje nosi kazne od 5.000 do 25.000 kuna ili zatvor između 30 i 60 dana sada ulazi i oštećenje ili uništavanje sportskog objekta, prijevoznih sredstava i druge imovine, ali i pozivanje poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Definitivno najkoraveznija odluka je ona o maskiranju i alkoholu. Članak zakona kojim se kažnjava prikrivanje identiteta je široko postavljen, pa se postavlja pitanje što će primjerice biti s navijačkom šalovima koji su neizostavni dio navijačkog folklora. Ali istovremeno šal može poslužiti i za prikrivanje identiteta kada ga se veže preko lica. Ili ako se po hladnoći nosi majica s kapuljačom. Po novom, čini se da će sve to biti zabranjeno. Policiji se daju prevelikeo vlasti da po svome tumače i selektivno kažnjavaju.

Protupravno ponašanje je ovako definirano: "maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta ili posjedovanje odjevnih predmeta čija je namjena, pored osnovne namjene, i za prikrivanje identiteta".

U zakon je trenutno kažnjivo samo prikivranje indetiteta, a po novom i samo nošenje predmeta koji bi tome mogli poslužiti. Ministarstvo navodi da bi u prekršaju bila svaka osoba koja s očitom namjerom da ide na sportsko natjecanje kod sebe ima odjevne predmete pogodne za prikrivanje osobnog identiteta.

Što se tiče alkohola, i za to su već predviđene kazne ako se na stadion pokuša ući s više od 0.5 promila u krvi. No bilo je moguće, barem na papiru u praksi baš i ne, odbiti alkotest, a po novome odbijanje alkotesta autoamtski znači zabranu ulaska i kaznu.

MUP je opisao i što želi postići navedenim izmjenama. Kažu da žele povećati osjećaj sigurnosti kod gledatelja koji na sportska događanja dolaze samo zbog natjecanja, "a ne zbog namjere protupravnih ponašanja".

"Očekuje se i da će isključenje počinitelja protupravnih ponašanja sa športskog natjecanja koja se predlaže uvrstiti u zakon, dovesti do smanjenja angažiranja policije na provedbi mjera osiguranja iz nadležnosti policije, što vodi do smanjenja troška proračunskih sredstava. Cilj je i smanjenje negativnog dojma u javnosti koja se vežu za protupravna ponašanja i koja kod međunarodnih natjecanja štete međunarodnom ugledu Republike Hrvatske" obrazlaže Ministarstvo unutarnjih poslova.


Izdvojeno

Reci što misliš!