Sport / Nogomet

Može li Marić biti novi Mandžukić Daliću?!

Može li Marić biti novi Mandžukić Daliću?!

Nogometaši Osijeka grabe ka novom nastupu u Europi, a među prvotimcima Osijeka jedno ime zaslužuje posebnu pozornost. Mirko Marić, prvi strijelac prvenstva s čak 18 pogodaka i to dva kola prije kraja prvenstva, zasigurno je prvo ime Osijeka tijekom ove sezone i nakon Roberta Špehara ima šansu postati prvi napadač Osijeka koji je zaslužio titulu naj strijelca.

No, osim što Marić zabija na sve načine, pa je tako svoj pretposljednji gol protiv Rijeke dao petom, ono što krasi njegovu igru jest nevjerovatna moć i lakoća sudjelovanja u igri i to u svim njezinim fazama.

O tome je jučer nakon utakmice govorio i trener Osijeka Dino Skender: "Definitivno samo pohvale za Mirka. On se stavio u službu momčadi i to što je pošten, što radi, trči i više nego prije, to ga je počelo nagrađivati. Kad ste karakterni i pošteni u nogometu, to vam se počme vraćati." 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebno je Skender istaknuo Marićev rad u fazi obrane gdje se on neprestano vraća i pomaže suigračima, a onda u fazi napada na centru igrališta distribuira lopte nogom i glavom i tako olakšava tranziciju na suparničku polovicu. Ono s čime je Marić ranije imao puno problema jest realizacija koju je u  posljednje vrijeme podigao na zavidnu razinu, a ključno je istaknuti kako zabija u kontinuitetu i različitim protivnicima. Upravo to je ono što je u ranijoj fazi nakon povlačenja Maria Mandžukića iz reprezentacije, bio adut medija i struke za pozivanje Dinamovog Brune Petkovića koji je trenutno potpuno van golgeterske forme pa je tako u posljednjoj utakmici uspio zapucati i udarac s 11 metara. Zanimljivo, i Mariću se slično dogodilo u početku mandata Dine Skendera, ali se nakon toga znatno podigao u formi očito napunjen podstrehom od strane Skendera.

Osim pogodaka posebno smo istaknuli Marićev doprinos u igri, pa se tako ne smije zanemariti njegov broj asistencija, a skupio ih je ukupno sedam u dosadašnjem dijelu prvenstva. Dodamo li tome i dva izborena penala, dolazimo do ukupno 27 pogodaka koje je zabio ili direktno sudjelovao u njima što čini gotovo 50 posto Osijekovih golova ove sezone.

Osijek je u vidu Marića dobio svog Mandžukića, a prepoznali su to i navijači pa se na kraju utakmice skandiralo Mariću. Uz sve to, sve su glasnija i nagađanja o klubovima koji se interesiraju za njegove usluge u idućoj sezoni pa se tako upravo na dan utakmice protiv Rijeke pojavila informacija kako je za njega zainteresiran turski Fenerbahče. Cijena koja je trenutno iskazana na Transfermarktu iznosi 1,6 milijuna eura, ali ukoliko uspije do kraja prvenstva obraniti titulu naj strijelca, ona će sigurno biti znatno viša. Zasigurno, svi navijači Osijeka voljeli bi ga vidjeti i naredne sezone u dresu Osijeka pa će tako sve ovisiti o predsjedniku Meštroviću i planu financija za sljedeću sezonu.

Sve ovo jednostavno mora zaintrigirati i izbornika Dalića koji odlaskom Mandžukića nema pravo rješenje za svoje napadačke probleme, a nove kvalifikacijske utakmice su pred vratima. Među njima je i ona protiv Walesa u Gradskom vrtu i ima li bolje prigode za njegov pravi debi, zanemarimo li turneju Hrvatske B u eri Ante Čačića, u najjačoj vrsti Hrvatske?!

SiB.hr
Foto: Davor Javorović/Pixell

   


Izdvojeno

Reci što misliš!