Sport / Nogomet

Mihina Lambadaiz Brazila: Rado bih se ovdje vratio

Mihina Lambadaiz Brazila: Rado bih se ovdje vratio

Došlo je vrijeme za oproštaj od Praije do Forte, nepregledne plaže, kornjača, klinaca i klinki s kojima sam zaigrao nogomet i svih ovih dobroćudnih ljudi čiju ću susretljivost zasigurno dugo pamtiti.

Onima s kojima sam proveo najviše vremena ostavio sam i pokoju majicu s našim prepoznatljivim crveno bijelim kockicama i toliko su se tomu razveselili kao da sam im poklonio ne znam što... Danas me put vodi u Sao Paulo, završnu brazilsku destinaciju iz koje ću uskoro poletjeti prema Domovini. Moram krenuti nešto ranije da bih prije leta, negdje u salvadorskoj zračnoj luci, obvezno pogledao utakmicu osmine finala između Brazila i Čilea jer se to ne smije propustiti. I sve su oči, dakako, uprte u selekciju domaćina koja će imati dosad najteže iskušenje i nije baš da ga Brazilci sasvim mirno iščekuju, što se može osjetiti i u posebnim TV emisijama koje se vrte iz sata u sat. Započinje nokaut-faza Svjetskog prvenstva i svi znaju da i najmanji kiks može biti koban i nenadoknadiv. Cijela zemlja je u transu i nije teško pretpostaviti kakvo bi to razočaranje bilo da Carioce već sada ispadnu...

Napuštam, dakle, ovaj skladni suživot mještana Praije, njihovih gostiju iz mnogih zemalja širom svijeta i moram priznati da mi je pomalo i žao. Kad vam vlasnik hotela ponudi još jednu, besplatnu noć da barem za 24 sata produžite boravak u ovom živopisnom gradiću, onda ne možete ostati ravnodušni. Lako se čovjek navikne na ono što je lijepo i ugodno, pa je i moja spoznaja o novom, privremenom okruženju kao drugom domu, daleko od Hrvatske, takva da bih se rado nekad ovdje i vratio. Recimo na neki godišnji odmor, baš u ovo doba godine, kada u Bahiji nije vruće, nego baš po mjeri nas koji se baš ne volimo „cvrljiti“ na plaži i izložiti pretjeranom suncu.

Prednost je i blizina velikog središta kakav je Salvador u kojem imate sve što vam treba ako ste skloniji razgledavanju, dužim šetnjama i kupovini u velikim trgovačkim centrima, a posebice noćnom životu i njegovim čarima. Svega ovdje ima, a znatiželjnici brzo saznaju ono što ih posebno zanima. Sjećate se, baš u tom Salvadoru izbili su veliki nemiri uoči Svjetskog prvenstva, a tijekom dvodnevnog policijskog štrajka u pljačkama i razbojstvima tada je ubijeno 39 osoba, pa su stranci, primjetno je, poprilično oprezni i obazrivi, čuvajući se potencijalnih lopova i kriminalaca. Srećom, pa nije puno onih koji su imali tako neugodna iskustva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, sve je to Brazil. Zemlja u kojoj su iznenađenja za mnoge od nas - svakodnevica.

2ecd165f4863d30e5dafee7120989b4b.jpg

Iz Brazila za SiB - Mario Mihić Miha   

  


Izdvojeno

Reci što misliš!