Sport / Nogomet

Mihina Lambada iz Brazila: Dan prije sutra - Tko će koga poslati kući?!

Mihina Lambada iz Brazila: Dan prije sutra - Tko će koga poslati kući?!

Niko Kovač igrao je na Svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu u onom ogledu s Meksikancima koji su u Niigati slavili s 1:0 iako se o Hrvatskoj tada pričalo kao o favoritu.

Reći će današnji izbornik „kockastih“ da se na tu utakmicu ne treba previše vraćati i stavljati je u nekakav ozbiljniji kontekst predstojećeg dvoboja u Recifeu jer su jedine poveznice, što se tiče igrača na obje strane, naš dugovječni standarni vratar Stipe Pletikosa i meksički veteran Rafael Marquez. Stoga je hrvatski kormilar isključivo usmjeren na ono što njegove izabranike iščekuje u ponedjeljak, a prošlošću se baš i ne bavi. Za razliku od nas, novinara... 

Nama su uvijek zanimljive nekakve statistike. Jedna, primjerice, svjedoči o tome da je Davor Šuker svoje prve golove za reprezentaciju zabio u prijateljskom ogledu upravo s Meksikom koji je 1992. gostovao pred punim maksimirskim tribinama. Bilo je 3:0, a legendarni je centarfor dvaput pogodio mrežu. Aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza još po nečemu pamti Meksikance. S njima je na japanskom Mundijalu odigrao i svoje posljednje minute za nacionalnu momčad jer ga je tadašnji izbornik Mirko Jozić praktički na tom natjecanju poslao u igračku mirovinu. A kako će biti na Areni Pernambuco, baš i nije lako prognozirati.

Gledajući isključivo pojedinačne vrijednosti u igračkom kadru, Hrvatska je ipak jača jer ima vedete iz Real Madrida, Bayerna, Intera, Seville... čime se protivnik ipak ne može pohvaliti. Njihov je trenutno najeksponiraniji reprezentativac Chicarito Hernandez koji se baš i nije nešto naigrao u Manchester Unitedu dok je Giovani Dos Santos puno obećavao svojedobno u Barceloni, a onda mu je karijera krenula silaznom putanjom iako se ne može reći da je imao lošu sezonu u Villarealu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, Modrić, Mandžukić, Rakitić, Srna, Kovačić i ostali svakako imaju veći rejting u odnosu na najbolje meksičke nogometaše. No, ono čega se ipak treba pribojavati je njihov momčadski duh i posebna inspiracija na velikim natjecanjima. Sedam puta uzastopce uspjeli su proći u drugi krug, a to svakako treba respektirati.

Ne znamo koliko im može pomoći i zasigurno značajna navijačka potpora koju će imati, ali smo ipak uvjerenja da je dosta toga – na strani Hrvatske. Kvaliteta prije svega. I ne mora to biti nikakva rapsodija na terenu, jedino je bitno zabiti barem jednom više od suparnika. I poslati ga kući, a sebe vinuti među šesnaest najboljih na svijetu.

2ecd165f4863d30e5dafee7120989b4b.jpg

Iz Brazila za SiB - Mario Mihić Miha  

   


Izdvojeno

Reci što misliš!