SiB Plus / Zdrav život

Alkohol, lijek ili otrov?

Alkohol, lijek ili otrov?

Kako alhohol djeluje na organizam? Da li je zdrav ili štetan? Koliko ljudi pije? 

Na sam spomen riječi alkohol, većina ljudi pomisli na opijajući sastojak u vinu, pivu ili žestokim alkoholnim pićima, dok kemičari pod tim nazivom podrazumijevaju grupu organskih spojeva koji  sadrže OH-skupinu.

Zapravo je riječ o etilnom alkoholu ili etanolu (C2H5OH) koji je ujedno i najvažniji alkohol u prehrani. S obzirom na to da su mnogi alkoholi toksični, upotrebljavaju se i kao dezinfekcijska sredstva.  Stoga s pravom se nameće pitanje, alkohol - hrana, lijek ili otrov?

Dovoljno razrijeđen i uzet u malim količinama, alkohol izaziva euforiju - osjećaj koji ljudi zapravo traže kad uživaju alkoholna pića. U svrhu postizanja takvih učinaka alkohol je opijat (droga), tj. tvar koja može promijeniti jednu ili više funkcija u organizmu. Posebno je zanimljiva činjenica koja je i znanstveno potvrđena,  a tvrdi da umjerena konzumacija alkohola može imati pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Naime, istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju male do umjerene količine alkohola rijeđe obolijevaju od bolesti srca, u usporedbi s onima koji uopće ne piju alkohol te onima koji pretjeruju s konzumiranjem alkohola.

Mnogi stručnjaci smatraju da su Francuzi manje osjetljivi na bolesti srca jer konzumiraju više crnog vina.  Zaštitni učinak pružaju flavonoidi u crnom vinu koji štite LDL kolesterol od oksidacije, kojom nastaju nusprodukti koji oštećuju arterije. Teško je definirati "umjereno" u slučaju alkohola, no čini  se da su jedna do dvije čaše kvalitetnog crnog vina dnevno, dobar recept za zdravo srce.

S druge strane, negativni učinci tijekom dugotrajnog prekomjernog unosa alkohola su brojni.

16alcohol-600

Jedan od njih su bolesti jetre, gdje u prvoj fazi dolazi do nakupljanja masti u jetri - stanje poznato pod nazivom masna jetra. Ponekad može biti popraćeno upalama koje, ako su česte, dovode do razvoja alkoholnog hepatitisa. U tom stadiju, stanice jetre odumiru te se na tkivu stvaraju ožiljci. Razvija se novi oblik bolesti jetre - fibroza.  Uznapredovala fibroza vodi  bolesti koje se i najčešće veže uz alkoholizam - cirozi jetre.

Također, ne manje značajan problem nastaje uslijed deficita vitamina B2 (tiamina) koji je vrlo čest kod alkoholičara, a može uzrokovati nekoliko neuroloških problema kao što su gubitak vida i poremećaje pri kretanju odnosno oštećenje mozga, ponekad i nepovratno.

alcoholconsumptionperca.png

Dragi čitatelji, na kraju mi ostaje da vam poželim sretno i veselo Silvestrovo uz umjerenu konzumaciju kako hrane tako i alkoholnih pića. Ako već želite popiti neko alkoholno piće i voziti, pojedite nešto prije toga jer će to usporiti apsorpciju alkohola i smanjiti njegovo nepoželjno djelovanje.  Žene su podložnije utjecaju alkohola od muškaraca, pa i o tome treba voditi računa. Mnogi su u zabludi jer vjeruju da će se prije otrijezniti ako prošetaju ili popiju kavu. Na žalost, te su mjere uzaludne. Treba čekati da se alkohol razgradi i da ga organizam eliminira. Dakle, ako ste popili jedno ili dva pića, pričekajte nekoliko sati i tek onda sjednite za volan. U svakom slučaju, izbjegavajte istodobno konzumiranje alkohola i bilo kakvih lijekova jer bi moglo doći do nuspojava.

Alkoholizirana stanja 

- trijezno stanje (0,0 - 0,5 g/L alkohola u krvi) - lagani znakovi euforije, pričljivost, ljudi se dobro osjećaju (nakon jednog do četiri popijena pića)
- pripito stanje (0,5 - 1,5 g/L alkohola u krvi) - ljudi postanu nekritični, precjenjuju vlastite pogoršati do kome, zamućen pogled (nakon 10-15 pića)
- pijano stanje (1,5 - 2,5 g/L alkohola u krvi) - nestaju samokritičnost i kontrola, javlja se prostorna dezorijentiranost, mogući su povremeni gubici svijesti, vrtoglavica i   povraćanje (nakon šest do osam pića)
- teško pijano stanje (2.5 - 3.5 g/L alkohola u krvi) - prevladava gubitak svijesti, tijek misli je kao u stanju između sna i jave (nakon osam do deset pića)
- stanje teškog trovanja alkoholom (3,5 - 4,0 g/L alkohola u krvi) - stanje stupora koje se može pogoršati do kome, zamućen pogled (nakon 10-15 pića)
- donja granica smrtonosne koncentracije (4.0 g/L alkohola u krvi) - dolazi do slabljenja svih refleksa i potpunoga gubitka svijesti, a zbog paralize centra za disanje i do smrtnog ishoda (nakon 15 i više popijenih pića)

Jedno piće:

0,33L  4,5% piva
0,11L  14% vina
0,015 - 0.03L 50% žestokog alkoholnog pića

Nives Stojanović 

Izdvojeno

Reci što misliš!