SiB Plus / Zdrav život

Gdje je čaj tu je raj!

Gdje je čaj tu je raj!

  Što mislite iz koje države potječe stara narodna izreka „Gdje je čaj, tu je raj!“?  Iz Kine, Japana ili možda Indije? Vjerujemo kako će većinu Vas iznenaditi da je domovina ove izreke zapravo Rusija a ne neka od daleko istočnih zemalja.



Zašto je čaj zauzeo toliki značaj u ruskoj kulturi da je običan narod kreirao izreke o njegovim božanskim učincima? Kada su Rusi osim votke otkrili ljepotu tog čudotvornog napitka? Ako nastavite čitati našu kolumnu dobit ćete odgovore na sva gore postavljena pitanja pa krenimo redom.

 

O dolasku čaja u Rusiju govore dva izvora - kineski i ruski. Prema kineskim izvorima čaj je stigao u Rusiju davne 1618.godine kada je kinesko poslanstvo caru Alekseju u Moskvu na dar donijelo čaj. Istovremeno, ruski izvori govore kako za dolazak čaja nije bio odgovoran nitko iz Kine već sam carski poslanik Vasilij Sarkov koji je na dvor donio 64 kg čaja iz Mongolije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bez obzira koja je priča točna, nedvojbeno je kako se kultura ispijanja čaja nakon toga lagano počela širiti cijelom Rusijom. Taj proces je zatim ubrzan uspostavom karavanske veze na devama koja je početkom 17.stoljeća povezivala Peking i Moskvu (točnije Nižnji Novgorod). Zanimljivo je kako je jedno putovanje karavanom trajalo gotovo godinu i pol dana a ukupna dužina puta iznosila je čak 11.000 milja!

Sa izgradnjom Transibirske pruge, željeznica je krenula preuzimati transport čaja pa je tako posljednja karavana s čajem u Moskvu stigla 1900.godine. Nakon probijanja Sueskog kanala, čaj je u Rusiju dopreman i morskim putem, no uvijek se smatralo da je karavanski čaj bolji jer nije bilo opasnosti od utjecaja vlage i soli.

Bez obzira na transportne putove i način dopreme čaja, Rusi su već toliko bili oduševljeni njime da su ga pili tijekom cijelog dana a osobito kada su imali goste. Iz ljubavi prema tom prekrasnom napitku i potrebe da bi se čaj u svakoj prigodi mogao brzo naći pod rukom, u Rusiji je izumljen prvi automatski aparat za čaj – samovar izrađivan od metala, keramike, porculana i kristala koji se često poklanjao mladencima kao dar za vjenčanje. Ubrzo se čaj proširio i u zemlje Istočne Europe gdje se i danas mješavina crnih kineskih čajeva može pronaći pod nazivom ruski čaj.

Danas se u Rusiji čaj uzgaja jedino u Sočiju (koji je dio domaćin ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara) a najpoznatiji lokalni brend je Krasnodarskyi pa ukoliko Vas put tamo odvede obavezno popijte jednu šalicu pravog ruskog čaja u naše ime!

I ovaj put smo za sve ljubitelje čaja i one koji će to tek postati pripremili nagradnu igru gdje najsretnijeg natjecatelja nagrađujemo s 25 g crnog čaja Irish breakfast. Ono što trebate napraviti je u komentar ispod ovog članka napisati: „Gdje je čaj tu je raj!“

Dobitnica je Kristina Vukelić

Puno pozdrava iz Kuće zelenog čaja i pratite na nas www.facebook.com/kzc.osijek

*Nakon objave dobitnika (na FB stranici sib.hr) nagradu je moguće preuzeti u KZČ (Portanova) u roku od 30 dana.

Izvor: Živko Rakovac „Poziv na čaj“.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!