SiB Plus / Web Kutak

Internetom se ponovo širi virus koji traži da policiji platite 500 kuna

Internetom se ponovo širi virus koji traži da policiji platite 500 kuna

Građani su policiji ponovno počeli prijavljivati da tijekom pretraživanja Interneta zaprimaju obavijest s logotipom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji.

Navodi se kako će se blokada ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem PaySafe kartice uplati 500 kuna.

Svim građanima još jednom skrećemo pozornost da Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi se o trojan virusu, takozvanom. „GVU Trojan“ koji radi „otmicu“ računala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

GVU Trojan prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (task manager), registry-ju i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pornografije i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj.

virus gvu trojan 1

U nastavku dajemo upute za jedan od načina uklanjanja virusa ili potražite pomoć informatičkog stručnjaka:

> Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama „Safe mode with Networking“ te pritisnuti ENTER;
> Pokrenuti računalo u Safe mode-u;
> Logirati se na računalo;
> Pokrenuti browser i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala;
> Po završetku ponovno pokrenuti računalo.

 Ovakva vrsta obavijesti po prvi se puta pojavila u listopadu prošle godine.

Izvor: mup.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!