SiB Plus / Skidamo Prašinu

Priče o poznatim osječkim kućama (2. dio)

Priče o poznatim osječkim kućama (2. dio)

Često prolazimo Osijekom, ali se rijetko zapitamo što znamo o njegovoj povijesti, što znamo o njegovim bivšim stanovnicima. U serijalu članaka koje je za Hrvatski internet portal u Švicarskoj pripremila Ivanka Kasumović otkriti ćemo više o povijesti najpoznatijih osječkih kuća.

Kuća Povischl

povichl1

Josef Povischl bio je vlasnik značajne osječke tvornice pokućstva i alata. Kuća je sagrađena 1904.g. kao kuća za iznajmljivanje, a projektirao ju je Ante Slaviček.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stanovi u oba krila imaju ugrađeno teretno dizalo zbog lakšeg prijevoza ogrjeva od podruma do stanova.

(iz ''Secesijski niz u Europskoj aveniji u Osijeku''-Grgur Marko Ivanković – net.)

Kuća Nayer

nayer

Kuća Laure Nayer sagrađena je 1904.godine, a projekt je izradio osječki graditelj Wilim Carl Hofbauer. Kuća je bila izgrađena za iznajmljivanje, a imala je 4 stana. Kuća Nayer je bila prvo izgrađena kuća u secesijskom nizu Europske avenije.

(iz ''Urbanizacija i promet grada Osijeka na prijelazu stoljeća 1868.-1918. – Zlata Živaković-Kerže, 1996.)

Kuća Sauter

sauter

>>> VIŠE o povijesti Osijeka

Kuća Sauter Ivana, odvjetnika i gradskog tajnika, i njegove supruge Adalbertine sagrađena je 1905. godine prema projektu Ante Slavičeka. Imala je 6 stanova. Stan vlasnika nalazio se na prvom katu-istočno. 

Kuća je imala terasu koja je bila metalnim zavojitim stubama, izvana, povezana sa glavnim stubištem na polukatu.

(iz ''Secesijski niz u Europskoj aveniji u Osijeku''-Grgur Marko Ivanković – net.)

Kuća Kaestenbaum-Korsky

korski

Kuća odvjetnika dr. Alfreda Kaestenbaum-Korskog je izgrađena 1905.godine prema projektu njegovog bratića, budimpeštanskog arhitekta i graditelja Ferenca Fichera.

Stan vlasnika protezao se cijelim prvim katom, na kojem su bile i odvjetničke pisarne, a središnje tri prostorije služile su kao blagovaonica, salon i soba za gospodu. U prizemlju su bila dva manja stana za iznajmljivanje.

Kuća je danas dio Očnog odjela Kliničke bolnice Osijek.

(iz''Secesijski niz u Europskoj aveniji u Osijeku'' –Grgur Marko Ivanković – net.)

USynoou.jpg

Odvjetnik Alfred Kaestenbaum bio je sin uglednog osječkog Židova Samuela Kaestenbauma koji je bio među utemeljiteljima Sinagoge u Županijskoj ulici. Imao je dva sina: Alfreda i Roberta i oba su promijenila prezime u Korsky.

Alfred je prešao na katoličanstvo, a njegov sin Ivan Korsky bio je pravnik. Pošto je postao ustaša nakon 1945. pobjegao je u Argentinu.

Robert Korsky bio je veleposjednik. Njegov mlađi sin, Ivan Korsky, bio je predratni komunist i kao takav dospio je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici i 08.07.1941. je smaknut.

Stariji Robertov sin, Vladimir, bio je odvjetnik u Zagrebu. Eksponirao se pomažući bratu Ivanu Korskom te je u proljeće 1941. odveden u zatvor u Jastrebarsko, odande na Pag, a u kolovozu 1941. u Jasenovac. Od tamo je bio poslan na prisilni rad na logorsko dobro u Feričancima, gdje je od iscrpljenosti umro. Tako je od cijele obitelji II. sv. rat preživjela samo kćerka Roberta Korskog Nada, jer mu je žena na dan kad su Nijemci ušli u Zagreb počinila samoubojstvo.

(iz ''Priča o kiparu i djevojčici s pletenicama '' – Vlasta Kovač-net.)

Kuća Spitzer

spitzer

Kuća je izgrađena 1905.g. za dr. Hugu Spitzera koji je bio predstojnik Izraelističke bogoštovne općine, gradski zastupnik i odvjetnik.

To je jednokatna kuća sa dva stana. U prizemnom stanu izvedena su dvoja gljivoliko oblikovana ostakljena vrata s dvokrilnim vratnicama, a stubište je bilo ukrašeno višebojnim vitrajima koji su stradali u rat 1991.g. Na katu je bio veliki odvjetnički ured dr. Huga Spitzera.

Novi vlasnici, obitelj Herlinger, su 1934. g. kuću preuredili u sanatorij, a zgrada i danas služi kao dio Očnog odjela KBC Osijek.

(iz ''Secesijski niz u Europskoj aveniji u Osijeku''-Grgur Marko Ivanković-net.)

Kuća Sekulić

sekulic

Kuća je izgrađena 1905. za potpukovnika 78. pješačke pukovnije Nikole Sekulića. Ova,veličinom i brojem najamnih stanova, najveća kuća u nizu, osim glavnog ulaza iz Europske avenije ima ulaz i iz Stepinčeve.

Pročelje je u prizemlju obrađeno trakama glatke rustike, a glatka površina prvog i drugog kata ukrašena je jednostavnim secesijskim ukrasima.

Pred pročeljem u Chavrakovoj ulici posađen je predvrt od 5 m širine te postavljena providna željezna ograda. Pred ogradom je napravljen asfaltirani pločnik 4 m širine. Zgrada je sa sve četiri strane imala fasadu.

Kuća Sekulić-Plavšić

Ovu zgradu kasnije je prekupio dugogodišnji tajnik TOK za Slavoniju Nikola Atanasijev Plavšić, pa je kuća poznata kao Kuća Sekulić-Plavšić.

(iz ''Secesijski niz u Europskoj aveniji u Osijeku'' Grgur Marko Ivanković –net.)
(iz ''Urbanizacija i promet grada Osijeka na prijelazu stoljeća 1868.-1918. – Zlata Živaković-Kerže, 1996.)

sekulic1

sekulic2

Povischlove radničke kuće

Josip Povischl, veleindustrijalac i kućevlasnik, počeo je u prvoj polovici 20. stoljeća uz našičku prugu graditi niz prizemnih kuća u kojima je stanovalo radništvo, pa je to bio početak izgradnje Industrijske četvrti.

povichl2

Josip Povischl uposlio se 80-tih godina 19. stoljeća kao nadareni kalfa u Tvornicu za preradu drva Rudolf Kaiser i o svom trošku je učio knjigovodstvo i strane jezike. Vrlo brzo je napredovao pa je 1884. g. otvorio samostalnu radionicu, a 1891. otvorio je i trgovinu namještaja i tapecirane robe.

ealPZ1O.jpg

>>> VIŠE o povijesti Osijeka

1892. g. vjenčao se sa Marijom Kaiser, kćeri Rudolfa Vjenceslava Kaisera. Kad je Kaiser umro, 1891.g., naslijedio ga je maloljetni, šesnaestogodišnji sin Rudolf Vjenceslav Josef Povischl. Povischl se udružio sa Rudolfom i 1894. g. osnovana je nova tvrtka Povischl&Kaiser.

(iz ''S tradicionalnih na nove puteve'' Zlata Živaković-Kerže)

    


Izdvojeno

Reci što misliš!