SiB Plus / Skidamo Prašinu

Skidamo prašinu: Osječki središnji trg kroz povijest

Skidamo prašinu: Osječki središnji trg kroz povijest

Kroz godine, središnji osječki trg mijenjao je svoje nazive. Često se vezao uz razdoblje u kojem smo se nalazili. Tako je mijenjao imena od onog za vrijeme Austro-ugarske pa sve do danas.

1890.g.to je bila Glavna pijaca koja je bila sva istaracana turskom kaldrmom. Na toj pijaci su se redala kola na pijačni dan i prodavale razne žitarice. Tu su bile pretežno jednokatnice u čijem su se prizemlju nalazili razni dućani za robom za selo i grad. Na uglu pijace i Strossmayerove (onda Duge ulice) nalazila se velika dvokatna stambena zgrada, a pored nje ''Hotel Central''. Preko puta župne crkve bila je palača Austro-ugarske banke, a dao ju je izgraditi braun Prandau.Pored banke nalazila se dvospratna stambena zgrada, a vlasnici su bili kapucini. Tu počinje kapucinska ulica.

1926. Trgovačko-obrtnička komora u Osijeku, na temelju provedene rasprave i ankete, donijela odluka da se gornjogradska robna tržnica s Glavnog trga premjesti u Desatičinu ulicu, današnju Ulicu Hrvatske Republike. Tom odlukom je i živežna tržnica premještena na Gajev trg.

trg povijest3

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nazivi trga:

- 1898.g.zvao se GLAVNI TRG

- od 1898.do 1919. TRG KHUENA HEDERVARYJA

- od 1919.do 1941.TRG KRALJA PETRA I

- od 1941.do 1946. TRG DR.ANTE PAVELIĆA

- od 1946. do 1992. TRG SLOBODE

- od 1992. TRG ANTE STARČEVIĆA.

Ove natuknice će vam pomoći da prema natpisu na razglednicama odredite približno vrijeme kad su slikane, ali i da si predočite koliko su na Osijek utjecale razne kulture i poimanja svijeta.

trg povijest5

trg povijest2

trg povijest1

osijekizzmaja51.jpg

Izvor: facebook Prijatelji o Osijeku

  

  


Izdvojeno

Reci što misliš!