SiB Plus / Skidamo Prašinu

Upoznajte jedan od zaštitnih znakova Tvrđe

Upoznajte jedan od zaštitnih znakova Tvrđe

Nakon što je ponovno ugledao svijetlost dana, Kugin spomenik svojom ljepotom i dalje privlači svu pažnju na Trgu sv. Trojstva kao i prije nešto više od 280 godina. No, znamo li dovoljno o njemu i prepoznajemo li njegovu vrijednost?

KIP2495
Spomenik Presvetom Trojstvu građen je od 1729. do 1730. u središtu barokne Tvrđe, tj. na Trgu sv. Trojstva. Kao zavjetni spomenik "da se Bog smiluje i da odvrati kugu koja je harala u Osijeku i u cijeloj Slavoniji" dala je izgraditi barunica Dorotea Petraš, udovica osječkog generala Maksimilijana Petraša, preminulog u epidemiji kuge u Osijeku 1728. godine. Kuga je u Slavoniji harala do 1739. U epidemiji, koja se pojavila 15. svibnja u Osijeku i okolnim selima, umrlo je oko 3.000 ljudi.

Jedna je od najljepših baroknih tvorevina u Osijeku izrađena od kamena pješčenjaka i rad je nepoznatog autora. Spomenik sv. Trojstva ili tzv. Kugin pil postavljen je na široku kvadratičnu bazu koja se sužava i na visini od jednog metra daje platformu za glavni postament koji ima oblik valjka visokog oko 3 i pol metra. Postament ima tri osnovna oblika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

sve.-484

spomenik_484_
Donji je proširen radijalno isturenim stubama u četiri ugla stepeništa. Na sve četiri isturene stope donjega dijela postamenta postavljene su prislonjene konzole koje pridržavaju isturene ploče na čijim su uglovima u prirodnoj veličini po jedna skulptura sveca zaštitnika - sv. Sebastijana, sv. Roka, sv. Karla Boromejskog i sv. Franje Ksaverskog.

Na čeonoj strani, koja je okrenuta prema sjeveru, između dva kipa svetaca, u ležećem položaju postavljena je skulptura sv. Roazalije, zaštitnice od kuge. U gornjem dijelu u profiliranom vijencu spomenik se suzuje i prelazi u srednji dio postamenta, čisti valjak, koji završava rimskom glavicom koja je nositelj završne kompozicije sv. Trojstva.

oblak400_k-
kuzni_pil495
U oblacima, kroz koje proviruju glave anđela, izdignuta je figura Boga Oca i Sina, a nad njima je Dug sveti, koji je kao i aureola oblikovan u metalu i pozlaćen. Donje četiri skulpture - sv. Katarina, sv. Josip s Isusom u naručju, Majka Božja s Isusom u naručju i sv. Alojzije - stavljeni su na četiri ugla početnih stepenica i nisu iskonski sastavni dijelovi ovoga spomenika. Naime, postavljeni su tek 1784. i ranije su ukrašavali Valpovačka i Novogradska vrata. Spomenik je kulturna baština nulte kategorije.


Na spomeniku je uklesano pet latinskih natpisa koji imaju kronograme. Na njima se čitaju godine izgradnje te obnove spomenika: 1729., 1730., 1829. i 1867. godina. Budući da je skulptura klesana od kamena pješčenjaka koji je podložan propadanju, bilo ga je nužno često obnavljati.

kip5_495
kugin_495
spom_4
Povijesni izvori navode kako je osječki pil u Tvrđi ranije obnavljan već 1776., zatim 1829. i 1867. godine o čemu svjedoče i natpisi na postolju pila iz tog vremena. Nekadašnji Restauratorski zavod Hrvatske proveo je tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća prve opsežne konzervatorsko-restauratorske zahvate na obnovi pila. Zavjetni pil Presvetog Trojstva je značajno djelo barokne skulpture u Hrvatskoj u kojem se prožimaju arhitektonski elementi, razgibana figuralna plastika te bogata biljna ornamentika.

KIP1495
kip7_495
spomenik4
Poseban značaj cijelome sklopu daju upravo kipovi čija atributivna simbolika, dinamičnost pokreta, izraz lica i klesarska manira odaju osebujni stilski izraz. Zajedno s drugim građevinama unutar osječke Tvrđe ovaj spomenik tvori jedinstvenu baroknu urbanističku cjelinu Trga sv. Trojstva*, na kojemu sam Zavjetni pil predstavlja središnji i najznačajniji akcent.


*Trg Sv. Trojstva, jedan je od najstarijih osječkih trgova. Nastao je početkom 18. stoljeća s izgradnjom vojne tvrđave. Najstariji naziv trga bio je Vinski trg, zato što se vino dopremalo iz Baranje svake subote i srijede te se na trgu prodavalo vojnicima i gostioničarima.

kuzni
Spomenik nakon dugog niza godina ponovno očarava svojom ljepotom kao vječiti svjedok jednog nestalog vremena.

Na nama je da to bogatstvo učinimo prepoznatljivim i da ga očuvamo za buduće generacije
.

[span class=camera] POGLEDAJTE: Kugin spomenik napokon ugledao svjetlost dana [/span]


FOTO: Hrvatski restauratorski zavod/SiB.hr  


Izdvojeno

Reci što misliš!