SiB Plus / Skidamo Prašinu

Skidamo prašinu

Legendarna osječka ratna radio postaja ''Žuta podmornica''

Legendarna osječka ratna radio postaja ''Žuta podmornica''

U najteže dane Domovinskog rata moral građanima Osijeka, ali i vojnicima, dizali su dečki iz legendardne ratne radio postaje "Žuta podmornica".

Prvi put luku je napustila u studentom 1991. godine kada je program emitiran putem motorole za vojnike koji su bili na položajima, ali je ubrzo tehnologija usavršena i program se počeo emitirati i za radio frekvencije te je tako žuti zvuk dospio i do punog većeg auditorija.

Tada mlada ekipa hrvatskih vojnika svakodnevno, nakon svojih bojišnih obaveza, od 20 sati do ponoći, pokušavala je  olakšavati  noći svojim suborcima i sugrađanima na linijama obrane grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Program je počimao svake večeri uz zapovijed "Periskop diži" i zvuke neponovljivih Beatlesa. Bio je tu i dnevnik, hororskop, pozivi slušatelja, sve u ležernom tonu i kroz zezanciju.

Legendardna krugovalna postaja na 97,3Mhz otvoreno je napadala "pobjegulje" koje su napustile grad svakodnevno im  u eteru postavljajući pitanja "Gdje ste bili kad je Osijeku bilo najteže?", "Koliko ste novaca potrošili u hotelima Harkanya i Jadrana i da li ste svjesni kolko se oružja, hrane i lijekova moglo kupiti za te novce?", "Kako zamišljate svoj povratak u Osijek i suživot s Osječanima koji su ostali vjerni svome gradu?" i slična pitanja koja su se odnosila na ratno sposobne muškarce koji su napustili svoj grad kad mu je bilo najteže.

No glavna zadaća Žute podmornice bilo je podizanje morala vojnicima i građanima, širenje domoljublja, ali i upozoravanje civilnog pučanstva na sve opasnosti koje su Osijeku u to vrijeme prijetile.

Program podmornice čuo se i do Srbije, pa su posebno zadovoljstvo predstavljale poruke slane neprijateljime s one strane linije.

Malo je onih koji nisu čuli najveći ratni hit Osijeka 1992. godine i najizvođeniju pjesmu u eteru podmornice. Bila je to pjesma "Čedo glupane".

"Naša Žuta podmornica plovi sve sigurnije i više nitko i ništa je ne može zaustaviti na putu ka slobodi. Mogu oni lupati, mogu oni bubati, mogu pucati na nas, ali srce i duh grada nikada neće uništiti.", jedna je od poruka koja se u to vrijeme mogla čuti iz etera Žute podmornice.

Neke dijelove programa moguće je poslušati i danas preko YouTube kanala Žute podmornice.


Izdvojeno

Reci što misliš!