Skidamo Prašinu

Skidamo Prašinu

Skidamo prašinu: Petrijevačka republika

petrijevacka republika

Petrijevci, selo pored Osijeka, poznato i kao najzavojitije slavonsko selo, može se pohvaliti i da su prije sto godina bili republika!

   

Skidamo prašinu: Osječke gostionice u 19. stoljeću

998462 10151583281511938 1238640628 n

Portal Blaga i Misterije, objavio je zanimljiv članak o osječkim kavana u 19. stoljeću. Pročitajte i vratite se u prošlost.

   

Skidamo prašinu: Norijada u Osijeku 1993. godine

norijada osijek 1993

Uoči sutrašnje Norijade pogledajte kako je izgledala Norijada sad već davne 1993. godine, dok se zapravo još tako nije ni zvala. U uspredbi s današnjim ispraćajima maturanata koji prvo plešu Quadrillu pa odlaze na lijevu obalu Drave gdje im je organiziran program, u 90-ima to baš i nije bilo tako. Zapravo, bilo je totalno drugačije. Potpuna ludost, a mogli bi reći  i divljaštvo. Glavna stanica maturantima tada bio je Trg Ante Starčevića gdje su se zabavljali bacajući ljude u fontanu, razbijajući boce, posipajući slučajne prolaznike brašnom... Da ne duljimo, pogledajte kako je to izgledalo 28. svibnja 1993. godine i sutra ako sretnete nekog malo veselijeg maturanta, imajte razumijevanja :)

VIDEO
   

Božić u Osijek 1991. godine

bozic 1991 osijek

Veličina blagdana Božića unosi poseban mir i nadu u ljudska srca čak i onda kada se to čini nemogućim. Posebno se to osjećalo ratne 1991. u gradu na Dravi.

VIDEO
   

Rat i sjećanja: Osječka Tvrđa kao židovski geto u Drugom svjetskom ratu

tvrdja ghetto

Američka mini serija 'Rat i Sjećanja' (War and Remembrance), snimana po istoimenom romanu Hermana Wouka i emitirane 1988. godine, nek od svojih kadrova snimila je i u osječkoj Tvrđi.

VIDEO
   

Skidamo prašinu: Adela Deszaty - osječka filantropkinja

destacina ulica

Mnogi ne znaju da je današnja Ulica Hrvatske Republike nekada nosila naziv Desatičina ulica. Ime je dobila po bogatoj udovici osječkog ljekarnika, Adeli Deszaty.

   

Ronioci istražili ostatke Sulejmanovog mosta

djola sulejman 02

U periodu od 11. do 15. srpnja djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) proveli su još jednu kampanju arheoloških istraživanja u ribnjaku Mala Đola u mjestu Darda sjeverno od Osijeka.

FOTO
   

Kip Sakuntale - motiv dalekoistočne mitologije u osječkom parku

sakuntala

Petar pl. Modesti bio je gradski senator i predsjednik Društva za uljepšavanje grada Osijeka, a zaslužan je za postavljanje skulpture sfingi i Sakuntale u Sakuntala parku 1896. godine.

   

SKIDAMO PRAŠINU: Znate li da je u Osijeku rođen pradjed britanske kraljice?!

Franz von Teck

Najava dolaska princa Charlesa u Osijek, bivšeg supruga pokojne i omiljene princeze Diane, izazvala je brojne komentare. Mnogi od njih bili su izrazito negativni jer će dolazak ovako važnih uzvanika na svjetskoj sceni prouzročiti zasigurno velike organizacijske troške. Ipak, mi smatramo kako njihov dolazak nudi brojne turističke mogućnosti za Osijek i našu regiju.

   

Stara zgrada Poljoprivrdnog fakulteta 1991. i 2016. godine

ptf1991

Ponos osječke akademske zajednice i preteća modernog Sveučilišta u Osijeku bila je zgrada Poljoprivrednog i Prehrambreno-tehnološkog fakulteta smještena neposredno uz Tenjsku cestu.

VIDEO
   

Skidamo prašinu: Tajne osječkih bordela iz 19. stoljeća

osijek-bludiliste

U prijelazu iz 19. u 20. stoljeće za one Osječane koji su bili u potrazi za nešto intimnijim oblicima zabave, na raspolaganju su bile javne kuće, tzv. bludilišta, koja su bila jedina mjesta na kojima se legalno moglo baviti prostitucijom.

   

Skidamo prašinu: Legendarna osječka ratna radio postaja ''Žuta podmornica''

zuta podmornica osijek 1

U najteže dane Domovinskog rata moral građanima Osijeka, ali i vojnicima, dizali su dečki iz legendardne ratne radio postaje "Žuta podmornica".

   

Pogledajte kako su izgledali tulumi u Osijeku početkom 90-tih

tulum

Krajem 80-tih i samim početkom 90-tih Osijek je mjesto prepuno rock sadržaja. Uz službene medije i organizacije (Glas Slavonije, TEN, SKC...), tu su svoje mjesto našle i privatne inicijative (Heroina, Plavi Pilot, Nova...).

VIDEO
   

Pogledajte Slavoniju i Baranju iz zraka 1968. godine

osijek 1968

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je danas interaktivnu kartu Hrvatske na kojoj možete vidjeti kako je naša zemlja izgledala prije 50 i više godina.

   

Stranica 1 od 7

Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja