Recept za kobasice, kulenove seke i krvavice a la SiB.hr
Nakon što ste postupili prema našim uputama i svinju doveli u red ne preostaje vam ništa drugo nego dovršiti proces tzv. "finom montažom" u kobasice, kulene i ostale nus proizvode.
Mnogi će reći: "Dok ne probam tog lava, za mene je svinja kralj životinja!", a svaki pravi Slavonac držati će se tog postulata svakoga dana. Kako bi uživali u kraljevskim, domaćim, delicijama donosimo vam recepte za kobasice, kulenove seke i krvavice.
Kobasice
- 10 kg svinjskog mesa narezanog na trake i nakon toga mljevenog
na šajbu 8
- mješano (vrat, plećka,...) i da ima više
masnoće
- 1,8% soli
- 1% paprike (0,7 slatke + 0,3 ljute) - obavezno koristiti domaću
papriku bez sjemenki
- biber i bijeli luk prema želji - paziti da se ne pretjera
(preporučamo 1 žlica bibera, 1/2 žlice bijelog luka)
- bijeli luk izmiksati u multipraktiku
- smjesu dobro izmješati i napuniti u svinjska crijeva
- dimiti 5 puta i to cijeli dan
Kulenova seka
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
-
Posjetitelji festivala imaju priliku kuhati s Tomislavom Špičekom, zabaviti se uz Indiru Levak, družiti se s igračima NK Osijek te testirati svoje znanje s Deanom Kotigom. Za dozu adrenalina zadužena je ekipa iz Pannonian Challengea s preskokom preko kamiona za odvoz otpada
-
''U pitanju je redovito godišnje ispitivanje radionavigacijskih uređaja'', istaknuli su iz Zračne luke Osijek
- 10 kg svinjskog mesa narezanog na trakice
- koristiti meso od šunke i krmenadle uz mali
dodatak tvrde masnoće
- 1,8% soli
- 1% paprike (0,5 slatke + 0,5 ljute)
- 1 žlica šečera
- 2 žlice ruma ili dobrog konjaka
- nakon što se meso začini ostavi se da stoji dva dana te se tada
melje na šajbu 8 do 12 (prema želji)
- smjesu dobro izmješati još jednom te eventualno dodati soli i
paprike
- puniti u svinjska, debela, crijeva ili u tzv. gužnjače
- posoliti crijevo izvana i prekriveno ostaviti da stoji jedan
dan
- dimiti 10 puta i to cijeli dan
Krvavice
- za krvavice postoje brojni recepti i načini priprave, ali svima
im je zajedničko kako se sastoje od ostataka (glave, jezici,
srca, meso uz kost,...)
- svinjske glave, jezike, srca, kosti sa ostacima mesa i čiste
kože skuhati tako da se meso samo odvaja od kosti
- čiste kože, jezike i srca narezati na trake, a meso bez kostiju
samljeti
- sve zajedno izmješati uz dodatak paprike, bibera i soli
- bitno je da krvavice posolite tako da kada probate budu
preslane jer će sol dijelom nestati prilikom kuhanja
- napuniti debela crijeva
- krvavice staviti u vreću od krumpira, a zatim u hladnu
vodu
- kuhati uz konstantno bockanje (od bake posudite štikaču
iglu)
- kada se voda počme pjeniti izvadite ih van
- dimiti po želji, a krvavice možete konzumirati gotovo odmah
Dobar tek želi vam kulinarska ekipa SiB.hr i naravno ne
zaboravite sve to raditi uz
nekoliko rakijica :)
Izdvojeno
-
Dulje vruće sezone i rjeđi mrazevi značili su da je postala virusna bolest koju najbrže šire komarci u svijetu, a uzima maha i u Europi
-
Ukupno je u Hrvatskoj 399 lokacija s kamerama, a u Slavoniji i Baranji je njih 79
-
Bez obzira na poskupljenje općenitih životnih troškova, studenti u Osijeku imaju privilegiju relativno stabilnih cijena najma stanova
-
Olga ne planira napustiti Osijek, a u Ukrajinu odlazi samo u okviru posjeta rodbini i prijateljima
Reci što misliš!