SiB Plus / Samo domaće

VIDEO: Rolovano carsko meso s borovnicom

VIDEO: Rolovano carsko meso s borovnicom

Autohtoni domaći suhomesnati proizvodi adut su slavonsko-baranjskog gospodarstva i poljoprivrede. Standardizirani i kvalitetni imaju prođu i na domaćem i na inozemnom tržištu.

Kulen nam je već priznala Europa, a na dobrom su putu i ostale autohtone suhomesnate delicije.

Premda je ključ uspjeha u izvornosti i kvaliteti proizvoda, od presudne pomoći mogu biti i dobar marketing, ali i inovativnost, mišljenja su pojedini proizvođači.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U dvorišnoj ostavi obiteljskog gospodarstva Pavičić u Petrijevcima pravo je malo carstvo suhomesnatih proizvoda. Melem za oči, a po svemu sudeći i nepce, svakoga tko ima priliku kročiti kroz vrata odaja tog malog kraljevstva od kulena i kulenovih seka, rebaraca i kobasica.

No, među njima dva su i potpuno nova i nepoznata kapitalca. Rolovani su carskim mesom i začinjeni borovnicom.

Osnova proizvodnje obitelji Pavičić su voćne rakije i pekmezi, za čije su inovativne kombinacije, poput pekmeza od šljiva s čokoladom ili stevijom, već pobrali masu medalja.

Suhomesnate proizvode Ivica proizvodi više iz osobnog gušta, no ukoliko se pokažu zanimljivima tržištu, lako se prebaciti.

U proizvodnji rolovanog carskog mesa, odnosno svinjske potrbušine s borovnicom, ima već svoju uhodanu proceduru.

Umirovljeni profesor osječkog Poljoprivrednog fakulteta Antun Petričević, koji se mesom i znanošću od mesa bavi već nizom desetljeća, kaže da ovakav proizvod u ovakvom obliku još nije bio u prilici susresti. Ideju smatra izvrsnom, a samu inovativnost dobrodošlom.

Rolovanog carskog mesa s borovnicom nema u drugom dopunjenom izdanju knjige o kulenu i kobasicama, koju su profesor Petričević i njegovi znanstveni suradnici objavili prošle godine. No, možda bude u trećem, jer prva su se dva izdanja pokazala punim pogotkom.

VIDEO:

 

Tekst/video: STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!