SiB Plus / Samo domaće

Protiv EU: Curu nisam našao ni u Hrvatskoj, pa kako ću je onda naći u Europi?

Protiv EU: Curu nisam našao ni u Hrvatskoj, pa kako ću je onda naći u Europi?

“Da” na referendumu za ulazak u Europsku uniju zaokruženo je na čak 36 glasačkih mjesta na području Grada Đakova, no ne i na posljednjem, 37. - u Novim Perkovcima!

Od ukupno 100 glasača koji su u tom prigradskom naselju izišli na glasanje, 43 je mještana bilo za ulazak, a njih 57 protiv. Jučer smo posjetili to šokačko selo, koje se počesto spominjalo u kontekstu velikog broja neženja.

Danas selo ima oko 280, većinom starijih stanovnika. Područnu Osnovnu školu Matije Gupca pohađa u četiri razreda samo devet učenika. Selo nema ni jednog ugostiteljskog objekta, a središnje mjesto okupljanja je mali kiosk u kojem je smještena seoska trgovina. Na ulici susrećemo dobro raspoložene mještane koji nam bez imalo ustezanja potvrđuju: Da, rekli smo “ne” ulasku u EU.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Rekao sam “ne”! Imam 82 godine, mojoj “baki” i meni dobro je i u ovakvoj, našoj Hrvatskoj. Ništa dobro ne očekujem u Europi. U početku nam neće biti loše, ali će nas kasnije uhvatiti u šaku. Cijeli sam se život bavio poljoprivredom i bilo nam je dobro. Od zemlje se uvijek moglo živjeti. Rad je nekada vrijedio, a što je sada, pitam ja vas - kaže Stjepan Šarčević.

[blockquote]POGLEDAJTE: Hrvati izabrali EU![/blockquote]

39-godišnji Đuro Adrić kaže kako nije niti izišao na glasanje jer će nam i ovako i onako, kaže, biti samo gore.

- Najprije će nam zabraniti kolinje i pečenje rakije po kućama, a ni poljoprivrednicima se ne piše dobro. Evo, ja, primjerice, imam deset jutara zemlje, i to ću morati nekom dati u arendu. Ne mogu zemlju obrađivati jer je gorivo preskupo, skupi su i repromaterijali, a najavljuju i kako će sve cijene ići gore, pa valja očekivati da će poskupjeti i kruh - žali se Đuro.

Jedan od neženja je i 53-godišnji Šimo Adrić. Na naš upit kako to da još nije pronašao životnu družicu, sliježe ramenima i jednostavno odgovara - kako nije imao vremena.

- Zaokružio sam “ne”, što će nama Europa? Mi smo zemlja bogatija od ijedne u Europskoj uniji, pa što će nam onda oni? - tvrdi Šimo.

Na našu konstataciju kako će se sada možda lakše oženiti jer će granice biti otvorene, Šimo mudro odgovara:

- Kad nisam curu našao u Hrvatskoj, a kako ću onda u Europi, ma nema od toga ništa, kažem ja vama!

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora, Josip Adrić, konstatira kako je, na žalost, selo u izumiranju. Puno je, kaže, staračkih domaćinstava, praznih kuća.

- Prošle je godine puno ljudi umrlo. Istina, ima u selu mladih. Nadam se da će se u Europskoj uniji pronaći model kako spriječiti odumiranje ovakvih sela - kaže Adrić.

Inače, Novi Perkovci, mirni i ušoreni, od đakovačke gradske vreve udaljeni su samo desetak kilometara!

[blockquote]“Nismo selo okorjelih neženja”
“Novi Perkovci su malo selo, pa zvuči bombastično broj neoženjenih u odnosu prema oženjenim. No ne možete momka od 18 godina svrstati u okorjelog neženju. To su oni od 35 naviše, a taj prosjek je svuda isti. U svom sam poslu prošao teren cijele Slavonije i Baranje, od Virovitice do Iloka, i gotovo je svuda slična situacija”, kaže Josip Adrić, predsjednik VMO-a.[/blockquote]

Tekst: Maja MUŠKIĆ (Glas Slavonije)
Foto: Destinacije.com

 


Izdvojeno

Reci što misliš!