Održana 5. "Švarglijada u Hrvata"
Prekjučer je u Starom Petrovom Selu održana peta po redu "Švarglijada u Hrvata". Manifestaciju već petu godinu organizira udruga kulinara „KULIN BEĆARAC“.
Cilj je pored tradicionalnih slavonskih suhomesnatih proizvoda kao što su: kulin, kulinova seka, slanina, čvarci promovirati ŠVARGLI kao još jedan biser u nizu bogate gurmanske tradicije Slavonije i u potpunosti je ispunjen.
Dodijeljene su brojne nagrade, pa su tako brončanu medalju osvojili: Dario Dautović (Godinjak), Franjo Lilić (Novi grad), OPG Arić, vlasnika Zvonka Arića (Gornji Crnogovci), Damir Ivanišević (Godinjak), Zlatko Štefanac (Staro Petrovo selo), OPG Staklarević (Stara kapela), Ivan Pejaković (Staro Petrovo selo), Ivan Ivanišević ( Štivica), Mato Adrić (Novi perkovci).
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
-
Posjetitelji festivala imaju priliku kuhati s Tomislavom Špičekom, zabaviti se uz Indiru Levak, družiti se s igračima NK Osijek te testirati svoje znanje s Deanom Kotigom. Za dozu adrenalina zadužena je ekipa iz Pannonian Challengea s preskokom preko kamiona za odvoz otpada
-
''U pitanju je redovito godišnje ispitivanje radionavigacijskih uređaja'', istaknuli su iz Zračne luke Osijek
Srebrene medalje su osvojili: Tomislav Kapraljević (Feričanci), Zdravko Trusić (Štivica), OPG Pospišil (Godinjak), Vlado Ivanišević (Godinjak), Dražen Bogojević (Slavonke bare), Marijan Matošević (Davor)
Zlatne medalje su osvojili: Mirko Lovaković ( Feričanci) i Ivica Vučković ( Kupuna).
A šampionski švargli po ocjeni stručnog žirija, čiji su članovi bili iz redova sponzora, gostiju i proizvođača je djelo Đure Galovića iz Sikirevaca, a najbolje ocijenjen švargli od publike, koja je također birala najbolji švargli je švargli od Marijana Matoševića iz Davora.
- Za dobar švargl treba samo dobro meso i začini. Sve je naoko isto ali postoje i male tajne po kojima se švargli razlikuju, a koje dodaje moja žena i tada meso bude najbolje. Meso obavezno mora biti od glave i mora se rezat. Doda mu se oko 20 posto masnoće. Nema tajni ni kod dimljenja. Dovoljno je tek nekoliko dimova – kaže Đuro Galović, vlasnik ovogodišnjeg najboljeg švargla i nositelj ovogodišnje šampionske titule.
S Đurom, koji ima tridesetogodišnje iskustvo u pravljenju švargla, slažu se i ostali proizvođači. Kažu da isto kao i kod kulena i kobasica i švargli ovisi o ukusu pojedinaca. Tako se u švarglu dodaje manje ili više masnoće i različitih začina. Na ovoj, kao i na prethodnim švarglijadama, vidjeli smo da se švargl, osim po okusu razlikuju i po izgledu. Bez obzira na ukuse, svi su bili, kako je kazao jedan posjetitelj, u kategoriji pobjednika.
Izvor: radiong.hr | sbplus.hr
Foto: radiong.hr
Izdvojeno
-
Dulje vruće sezone i rjeđi mrazevi značili su da je postala virusna bolest koju najbrže šire komarci u svijetu, a uzima maha i u Europi
-
Ukupno je u Hrvatskoj 399 lokacija s kamerama, a u Slavoniji i Baranji je njih 79
-
Bez obzira na poskupljenje općenitih životnih troškova, studenti u Osijeku imaju privilegiju relativno stabilnih cijena najma stanova
-
Olga ne planira napustiti Osijek, a u Ukrajinu odlazi samo u okviru posjeta rodbini i prijateljima
Reci što misliš!