SiB Plus / Samo domaće

Kuhinja ispod duge: Kruh sa slaninom

Kuhinja ispod duge: Kruh sa slaninom

Počelo je hladno vrijeme..brrr, eto meni razloga da uključim pećnicu i smišljam nove recepte :) Domaći integralni kruh sa slaninicom osvojit će sve ukućane. Vaši najmiliji tražit će još, a vi ćete biti presretni jer se grijete uz pećnicu i slavite sniženu cijenu struje te mijesite najbolji kruh u čitavom susjedstvu.

[blockquote]DOMAĆI SLAVONSKI KRUH

za 6 osoba

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

priprema dizanje tijesta/podizanje/ pečenje 110minuta

POTREBNO:

1/2 sviježeg kvasca

1 velika žlica šećera

1 dl toplog mlijeka

_________________________

250g integralnog brašna (iz cijelog zrna)

350g bijelog glatkog brašna

1 žlica soli (mala)

1 dl ulja

3 dl tople vode

1 dl toplog mlijeka

100g dimljene slanine

PRIPREMA:

*u 1 dl toplog (pazite da nije vruće) mlijeka ubacite jedu žlicu šećera, razmrvite kvasac te ubacite, promješajte i ostavite da kvasac raste. Ja kvasac stavljam u plastičnu čašu shakera od 600ml, kada kvasac naraste prst preko čaše počinjem ga koristiti

*u posudu za dizana tijesta(može i neka druga) stavim izvagano brašno,sol, dodajem kvasac koji je narastao, lagano zamješam rukom i počinjem dodavati mlijeko, ulje u vodu. Tekućinu (mlijeko, ulje i vodu) dodajem postepeno.

*tijesto mjesimo dok se ne počnu stvarati mjehurići u tijestu, dok se tijesto ne odlipi od stijenki i sa naših ruku, napravimo kuglu, poklopimo poklopcem ili kuhinjskom krpom i stavimo na toplo mjesto cca.30 min.

*nakon što se tijesto podiglo dodajte sitno rezanu dimljennu slaninu, malo po malo i umijesite ju u tijesto. Kad ste tijesto ponovo premjesili stavite ga ponovo da se diže, poklopljeno i na toplo cca. 30 min

* nakon što se tijesto podiglo posipajte ga odozgo brašnom, zarežite oštrim nožem te stavite u pećnicu 30 minuta na ventilacijsko strujanje zraka na 200stupnjeva. Ukoliko je obično strujanje zraka može se dogoditi da se kruh peče 40min. Provjeritte pred kraj, znat će te po boji.[/blockquote]

Uživajte u domaćem slavonskom kruhu sa slaninom i dobar tek!

Tekst i foto: Kuhinja ispod duge


Izdvojeno

Reci što misliš!