SiB Plus / Samo domaće

Priprema i dekoriranje Božićnih kolačića

Priprema i dekoriranje Božićnih kolačića

Božić nam je pred vratima pa se lagano već pripremamo za nadolazeće blagdane. Pored poklona i ukrašavanja domova, sigurno već razmišljate o božićnoj trpezi.

Svaka domaćica unaprijed mora isplanirati koje će točno slastice pripremati, a bilo bi dobro kada bi suhe kolače napravili nekoliko dana ranije, da bi si uštedjeli vremena za ostalo. Jedna od tih tradicionalnih slastica koje možete unaprijed pripremiti svakako su i šareni božićni kolačići. Najvažnije kod izrade ovih kolačića je da se prepustite toj predblagdanskoj atmosferi i uživate u šaranju kolačića.

Da bi vam proces izrade božićnih kolačića olakšala podijeliću sa vama recept i sistem dekoriranja koji ja volim raditi. Gotove kolačiće moći ćete papati, staviti za ukras ili nekome pokloniti. Spremite ih u limenu kutiju i trajaće vam dva tjedna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Recept za Božićne kolačiće

bozicni kolac2Sastojci: 400g brašna, 250g margarina, 200g bijele čokolade, 100g šećera, 4 vrećice vanilin šećera, 2 jaja, prstohvat soli

Priprema: Izmiksati margarin, šećer i vanilin šećer. Kad smjesa postane kremasta, dodati otopljenu bijelu čokoladu i jaja. Postupno umiješati brašno, kojemu ste dodali sol. Staviti u hladnjak da se stegne. Na radnoj površini posuti brašno i razvaljati tijesto, pa modlicama izrezivati željene oblike.
Kolačiće staviti na pleh obložen masnim papirom i peći na 180 stupnjeva 10-12 minuta, pripaziti da ne porumene.

Postoji više tehnika dekoriranja božićnih kolačića, ali ja najviše volim raditi sa kraljevskom glazurom (royal icing). Ova smjesa jako je zahvalna za dekoriranje, lako ćete je nanositi na kolačiće, dobro će se zalijepiti i stajati kada se osuši.

Osnovni recept za kraljevsku glazuru

Sastojci: 1 bjelanjak, 200g šećera u prahu, 3-4 kapi limuna

Priprema: Lagano izmiksati bjelanjak dok se ne zapjeni. Na srednjoj brzini dodavati šećer u prahu koji bi bilo dobro prosijavati i pred kraj nakapati malo limuna. Malo gušću smjesu koristiti da bi se iscrtali rubovi slikica, a ako vam ostane za unutrašnji dio možete kapnuti koju kap vode da bi malo razrijedili ili napravite novu smjesu, kojom će se ispunjavati dijelovi između iscrtanih rubova.

Dekoriranje kolačića

bozicni kolac3Za dekoriranje će vam trebati prethodno izrađena kraljevka glazura, jestive boje i šprica za dekoriranje. Za početak napravite malo gušću smjesu (sa više šećera) i iscrtajte tanke rubove na vašim kolačićima. Nakon što se rubovi osuše, razrijedite smjesu ili napravite novu, dodajte boje po vašem izboru i popunjavajte iscrtana polja. Možete ispunjavati sa raznim bojama, možete kao osnovu staviti jednu boju pa na nju pikati točkice ili izvlačiti crte. Ovdje će vam dobro doći čačkalice kojima ćete lagano razvlačiti obojanu smjesu i tako dobiti neke zanimljive šare. Pogledajte kako to izgleda.

bozicni kolac4
Pustite mašti na volju i neka vam izrada božićnih kolačića bude opuštanje i zabava, pri tome vam mogu pomagati i dječica.
Još neke zanimljive ideje i recepte za božićne kolače možete pročitati OVDJE.

Nataša Pralica

 


Izdvojeno

Reci što misliš!