SiB Plus / Samo domaće

Recept za savršene ćevape

Recept za savršene ćevape

  Ćevapi, bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inozemstvu. Donosimo vam recept za savršene ćevape.



[blockquote]Sastojci:

 

 

750 gr junetine
250 gr ovčetine
1 žlica soli
1 žlica vegete
1 žlica bibera
1/2 glavice bijelog luka
1 žlica kajmaka
malo mineralne

Obavezni prilozi:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Što više crvenog luka to bolje :)
- vrhnje ili ajvar po želji

Poljev za lepinju:

- provrela voda
- malo goveđeg temeljca ili kocka
- vegeta
- malo ulja
- peršinov list
- bijeli luk
- biber

Priprema poljeva:

Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da proključa

Priprema ćevapa:

- Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
- U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
- Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), vrhnjem i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u hladnjak
- Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
- Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
- Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
- Lepinje namočite zaljevom i malo zapecite[/blockquote]

Izvor: Magazin.ba/domaci-recepti.blogspot.com

 


Izdvojeno

Reci što misliš!