SiB Plus / Samo domaće

5 savjeta za najbolji roštilj

5 savjeta za najbolji roštilj

Ima li što bolje od savršeno grilanog mesa? Bliži nam se praznik roštiljanja, ili kako ga češće zovu – Prvi Maj ili praznik rada. Većina ovaj datum svake godine dočekuje u iščekivanju jednog slobodnog radnog dana, no pravi mesoljupci jedva čekaju upravo roštiljanje s najfinijim komadima mesa u prirodi, na toplom suncu i uz dobro društvo. Upravo za vas mesoljupce donosimo 5 savjeta koji će učiniti vaš roštilj najboljim ikada!



1. Svaki dobar roštilj započinje u dobroj pripremi. Pravilna priprema mesa možda i jest najvažnija stvar, no često zaboravljamo na sam roštilj. Želite li mesu dati onu divnu karameliziranu koru i specifičan “barbacue” okus, prije pečenja morate roštilj, kao i svaku tavu pri prženju, dobro zagrijati.

2. Ako ćete ove godine promijeniti samo jednu stvar pri roštiljanju, neka to bude to da ne roštiljate ohlađeno meso. Uvijek se pobrinite da meso iz zamrzivača odstoji na sobnoj temperaturi neko vrijeme kako biste izbjegli dodatne poteškoće pri njegovoj termičkoj pripremi. Najveći problem pri roštiljanju je zapravo kako u potpunosti ispeći meso bez zagorijevanja njegove površine. Što je meso bliže sobnoj temperaturi prije stavljanja na roštilj, to su manje šanse da će se ovo dogoditi.

3. Osim pothlađenog mesa, poteškoće znaju stvarati i predebeli komadi mesa. Što je meso tanje, to ga je lakše ispeći bez zagorijevanja na površini. Za roštiljanje steaka, primjerice, idealna je debljina od jednog centimetra, koje zatim prstima još istanjite na 1/2 cm. Stanjivanjem mesa na ovaj način dobit ćete dodatnu mekoću mesa, čime će roštilj svakako biti još ukusniji.

4. Izbjegavajte pretjerano okretanje i premještanje mesa po roštilju za vrijeme pečenja. Kako bi se na mesu stvorila karamelizirana kora, potrebno je da meso neko vrijeme odleži na rešetci. Budete li ga prečesto okretali, ovo se neće dogoditi. Roštilj majstori savjetuju okretanje mesa samo jednom do dva puta i nipošto nemojte pritiskati meso uz rešetku jer će u tom slučaju meso izgubiti svoju sočnost.

5. Izbjegavajte dolijevanje masnoće na vatru. Ovo se odnosi na razne BBQ umake ili posebno masne komade mesa. Marinirate li svoje meso, učinite to uvijek prije samog roštiljanja i pobrinite se da s mesa marinada neće curiti jer će masnoća u marinadi ili umaku rasplamsati vatru i zagorjeti meso. Isti je slučaj i s masnim komadima mesa. Prije roštiljanja takvih komada, ili im odsijecite masnoću, ili ih prvo ispecite lagano na tavi pa ih “dovršite” na rešetci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na vama je da izaberete vaše komade mesa, a više savjeta o mesu potražite na mesni.ca ili na njihovoj Facebook stranici.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!