SiB Plus / Mira Perić Kraljik

Kolumna Perić Kraljik: Gluma je čin samoodređenja

Kolumna Perić Kraljik: Gluma je čin samoodređenja

U simboličnom prostoru maska mu je i komična i tragična baš kao u pravom glumištu. Svijet je ovaj strašno kazalište…. i nemoguće je u putovanjima odnosno traženjima pronaći mir. Veliki glumci s lakoćom igraju ono što su mukotrpno stvarali. Osrednji stvaraju lako. Svijet je pun prosječnih maski.

 

Svjesna organizacija radnje

U glumi baš kao i u životu ništa nije definirano, zaokruženo, jasno. Nove tj. stare istine o glumi odnosno životu svakodnevno poričemo, mjerimo, istražujemo, ubijamo, stvaramo… Hamlet u poznatom govoru glumcima kaže da je zadaća glume biti ogledalo prirode. Sve se manje zna kakav je čovjek. Kako onda spoznati što je i kakvo je njegovo ogledalo. Što je onda gluma? Gluma je čin samoodređenja. Sve što je radnja nekog bića u fiktivnim okolnostima može se nazvati glumom. Tko može biti dramski glumac? Osoba koja je darovita i koja radnju, sukob, problem može tako igrati kao da je stvarnost. I praksa je pokazala da se gluma najbolje uči na primjerima iz osobnog iskustva. Gluma je svjesna organizacija radnje.

Darovitost

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Darovitost?! Nema računala koje će provjeriti nečiju glumačku darovitost. To povećava odgovornost osoba koje su dužne prepoznati darovitost. Iskustvo će glumca naučiti nešto što se naziva samozaborav u okolnostima izloženosti. U ime lika mora učiniti i ono što u svakodnevnom životu nije karakteristično za njega samoga. Neki ljudi spontano plijene tuđu pozornost, to je takozvani glumački šarm. To se ne da naučiti. Ali dobar glumac se ne prepoznaje na ulici ili kafiću nego na sceni. Glumac cijeli život uči spontano, iskreno i istinito igrati na sceni, u suglasnosti s osobnim organskim procesima i u svoje ime. „Daske koje život znače“ često znaju biti nesigurne, trule, crne, pune prašine, ali uistinu znače i jesu - plemenit, dubok život!

izv. prof. art. Mira Perić Kraljik, glumica


Izdvojeno

Reci što misliš!