SiB Plus / Mira Perić Kraljik

Glumci o glumi: Robert Kurbaša

Glumci o glumi: Robert Kurbaša

Darovit, visok, zgodan! Od kolega glumaca lete riječi pohvale. To se baš često ne događa. Morala sam provjeriti činjenice. Poslije razgovora zaključak je jasan: Robert Kurbaša će i dalje plijeniti pozornost gledatelja!


Kada je započelo maštanje o glumi?

Još kao dijete maštao sam da sam netko drugi. Lik iz crtića, voditelj na televiziji, superheroj u filmu ili običan čovjek opterećen nekom emocijom. To mi je bila svakodnevna igra i vrsta zabave koja me dan-danas veseli.

Studiranje Glume je li ispunilo Vaša očekivanja?

Ne! Nažalost nisam u potpunosti zadovoljan ADU-i u Zagrebu. Mislim da bi ta institucija trebala dati puno više u akademskom obrazovanju pojedinca, u pristupu profesorskog kadra i svladavanju glumačkog zanata, koji bi kroz razrađen sistem svaki student, kroz ne više od tri godine školovanja, trebao usvojiti.

Koliko se Vaše razmišljanje o glumi mijenjalo tijekom životnog sazrijevanja?

Ne puno, iako postoje oscilacije koje su prije svega vezane na osobni put sazrijevanja.
Gluma i privatni život glumca u uskoj su vezi. Za postati dobar glumac nije nužno biti dobar čovjek, ali je važno razumjeti da je ovo drugo puno važnije.

Postoji li u Vašim sjećanjima težak glumački poraz?

Na svu sreću ne, iako je život jako dug. Trebalo bi biti stalno na oprezu, odnosno u treningu!

Imate li neki samo svoj ritual prije predstave recimo za suzbijanje treme?

Nemam neki posebni ritual. Međutim na dan premijere nisam neko druželjubivo biće. Volim se povući u sebe i akumulirati energiju i koncentraciju za taj događaj. Trema je uvijek uravnotežena i pozitivna i pokazatelj da ti je stalo do onoga što radiš.

 

Koliko Vam je važna kazališna kritika? Negativna kritika kako djeluje na Vašu osobnost?

Važna je ako je pametna, dobronamjerna i svrhovita. Nažalost, moram reći da je u današnje vrijeme takva svrsishodna kritika rijetka, baš kao i kvalitetan dnevni tisak. Stoga, mene osobno, najviše zanima kritika ljudi koji nisu opterećeni formom i vlastitom estetikom kazališnog izričaja.

Što je za Vas glumačka samokritičnost?

Pogonsko gorivo za naprijed. Iako treba uvijek tražiti ravnotežu. Najgore je kad glumac misli loše o sebi, a još gore kad misli sve najbolje o sebi.

Vjerujete li uvijek u redateljsku koncepciju?

Ne,volio bi da je to tako!

Koliko je važan scenski partner?

Iznimno važan. U njemu je uvijek ključ odnosa među likovima. Kroz odnose problemi dolaze ali i nestaju, a to je srž svake drame.

Je li kazališna umjetnost u krizi?

Mislim da ne! Mislim da je društvo u krizi. Mislim da bi umjetnici trebali dati odgovor zašto je to tako i kako tu krizu prebroditi.

Što Vam je najviše značilo u kazališnoj karijeri?

Gluma je nužno karijerno zanimanje i raduje me biti priznat i poznat među kolegama i ljudima. Međutim neka konkretna osoba ili događaj kao prekretnica za mene ne postoji. Svaki je trenutak jednako važan!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Piše: Izv. prof. art. Mira Perić Kraljik, glumica


Izdvojeno

Reci što misliš!