Mladići iz Koške u dvorištu napravili bazen od bala sijena
Kao što to obično biva, najbolje ideje rađaju se uz pivo u birtiji, a takav slučaj bio je i u Koški gdje se nekoliko mladića odlučilo izgraditi bazen od bala sijena!
Priče o poznatim osječkim kućama (2. dio)
Često prolazimo Osijekom, ali se rijetko zapitamo što znamo o njegovoj povijesti, što znamo o njegovim bivšim stanovnicima. U serijalu članaka koje je za Hrvatski internet portal u Švicarskoj pripremila Ivanka Kasumović otkriti ćemo više o povijesti najpoznatijih osječkih kuća.
Priče o poznatim osječkim kućama
Često prolazimo Osijekom, ali se rijetko zapitamo što znamo o njegovoj povijesti, što znamo o njegovim bivšim stanovnicima. U serijalu članaka koje je za Hrvatski internet portal u Švicarskoj pripremila Ivanka Kasumović otkriti ćemo više o povijesti najpoznatijih osječkih kuća.
Voćno rashlađenje u šalici čaja!
Iako je ljeto kalendarski započelo prije više od mjesec dana majka priroda kao da se oglušila na naša nadanja za toplim i vrućim srpnjem. Umjesto sunčanog godišnjeg odmora, na Jadranu je većina Hrvata pokisla, dok su mediji bombastičnim naslovima o podbacivanju turističke sezone olujne crne oblake poslali nad naše političare.
Savjet stručnjaka: Ne zaboravite piti vodu!
Činjenicu da ljudski organizam čini preko 70% vode, kao i onu kako dnevno treba popiti barem dvije litre tekućine – ljeti i više, jako dobro zna većina ljudi. No to ne znači da ta ista većina gore navedenom pridaje previše pozornosti. Naročito kada je odabir tekućina u pitanju. Kava, čajevi, gazirani i zaslađeni voćni sokovi, a naročito alkohol, ne samo da se ne ubrajaju među tekućine koje hidriraju organizam, nego dio ovih napitaka ima čak diuretski učinak, što znači da pospješuje dehidraciju!
Perivoj Gradski vrt - nekadašnji ponos grada na Dravi
Osim što je, prije nešto manje od dvije godine, osvojio Brončani cvijet Europe, prestižnu nagradu koja se dodjeljuje najuređenijim i najčišćim gradovima Europe, Osijek za svoje parkove i perivoje ima priznanje samih Osječana, ali i mnogih turista. Slavonsko središte vrvi zelenilom i cvijećem, čime se rijetki gradovi mogu pohvaliti.
Tamo gdje se voli nogomet, kralj, mačke i slatki čaj
U mjesecu svibnju odlučili smo potegnuti do drugog kontinenta i posjetiti zapadno afričku zemlju Maroko. O toj zemlji nismo znali puno, ali opet znali smo kako nas tamo čeka pravi marokanski čaj od mente pa našoj sreći nije bilo kraja.
Gdje su se Osječani nekada kupali
Kalendarski nam ljeto još nije došlo no ove osječke vrućine već su nas „debelo“ stigle. Iako zadnjih par dana bilježimo iznimkne što se tiče vremena, svjesni smo što nas očekuje. Kako živimo uz obalu rijeke od davnina smo navikli gdje treba potražiti najbolje osvježenje i što nam ta rijeka pruža.
GEA i njegovo veličanstvo Čučanj
On je star koliko i ljudska vrsta, planetarno popularan, infiltriran u sve programe, sustave i koncepte vježbanja. On je jednostavan, učinkovit, intenzivan, sveprisutan, poznat, priznat i cijenjen od strane početnika, dugogodišnjih rekreativaca, ali i trenera i vrhunskih sportaša.
Domaći pripravci za borbu s komarcima
Neke stvari iz kuće mogu dobro poslužiti kako biste ih otjerali komarce što dalje od sebe
GEA savjetuje: Čučnjevi – idealna vježba za bedra
Proljeće kuca na vrata, u ormaru je smjena sezonske odjeće, materijali i krojevi na nama se stanjuju i skraćuju, pa pogled sve češće pada na ogledalo, uz brigu o tome kako izgledamo ispod odjeće... U toplijem dijelu godine puno je teže skriti nedostatke (ili viškove :) ) pa i svijest o važnosti vježbanja naglo raste.
Gdje je čaj tu je raj!
Što mislite iz koje države potječe stara narodna izreka „Gdje je čaj, tu je raj!“? Iz Kine, Japana ili možda Indije? Vjerujemo kako će većinu Vas iznenaditi da je domovina ove izreke zapravo Rusija a ne neka od daleko istočnih zemalja.
Recept za savršene ćevape
Ćevapi, bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inozemstvu. Donosimo vam recept za savršene ćevape.
Osječani na ''Carpathiji''- brodu koji spasio ''Titanicove'' brodolomce
Prije 102 godine, na današnji dan, potonuo je tada najluksuzniji i najmoćniji parobrod - Titanic. Predstavljao je najbolje od tadašnje tehnologije i znanosti te je bio velika nada svakome tko je tih dana htio preći na drugu stranu „Velike bare“.
Osječka kompa prevozi putnike preko Drave od davne 1918. godine
Svake godine, dolaskom proljeća, voziti počinje osječka kompa. Iz Unikoma su obavjestili građane da kompa ove godine počinje prometovati od utorka, 15. travnja, po redovitom rasporedu za travanj od 09:00 do 20:00 sati. Novitet je da će poznati dravski prijevoznik od ove godine pristajati uz novouređenu desnu obalu i, prema našem mišljenju, imati još više posla nego u prethodnim sezonama. No, da bismo vam kompu učinili još zanimljivijom osječkom atrakcijom, krenut ćemo „od početka“.
Dobriša Cesarić - osječki đak i svjedok vremena
Malo je poznato kako je poznati hrvatski pjesnik Dobriša Cesarić dio svog djetinjstva i školovanja proveo u Osijeku. O tom razdoblju svog života pisao je i u pripovjetkama, a jedna od njih objavljena je i u knjizi "Osijek", autora Marina Topića.
Hrvatska na satiričnom Atlasu predrasuda
Bugarski dizajner Janko Cvetkov na 20 grafičkih prikaza pokušao je Europu podijeliti na Europu koja je euforična, radoholična i siromašna do one koja je depresivna, lijena i bogata.
Riblja kobasica - specijalitet iz Petrijevaca
Šaran, smuđ, som i amur, crvena paprika, papar, bijeli luk, sol i još nekoliko tajnih dodataka glavni su sastojci "Ribasice" - kobasice od ribe, gastrodelicije koju odnedavno priprema mladi ugostitelj Kristijan Gudlin, a koje su odličan kulinarski prijedlog za sve one koji se ni u vrijeme korizme ne žele odreći kobasica.