Promo / Gospodarstvo

Upis na studij u inozemstvu – vodič za roditelje

Upis na studij u inozemstvu – vodič za roditelje

Niste se ni okrenuli, a Vaše dijete već se približava završetku srednjoškolskog obrazovanja. Gdje je to vrijeme proletjelo? Kao da ste ih jučer držali u naručju i vodili na obližnje igralište.

A sada ste tu, zajedno s njima, u situaciji da morate donijeti važne odluke za nastavak njihovog školovanja. Naravno da želite samo najbolje za njih, no kako odabrati pravi put kada znate da je to put koji ih vodi ravno u ostatak njihovog života. Put koji će odrediti početak i tijek njihove poslovne karijere i radnog vijeka. Ako ste primjetili da je Vaše dijete zrelije od svojih vršnjaka, ambiciozno i samostalno, trebali biste razmisliti o upisu na studij u inozemstvu. Donosimo Vam 5 najčešćih pitanja i odgovora vezanih za ovu popularnu temu.

1. ZAŠTO ODABRATI STUDIJ U INOZEMSTVU?
Odlučiti se na ovu opciju nije nimalo lako. Vaša ptičica napustit će gnjezdo i odletjeti u nepoznato, a vi nećete biti baš tako blizu da skoknete do nje ako joj treba oprati rublje ili skuhati nešto na žlicu. Malo se šalimo, naravno, no ova odluka zahtjeva puno razmišljanja, pa i hrabrosti.

Studiranjem na pomno izabranom inozemnom fakultetu, Vaše će dijete ostvariti veliku prednost na tršištu rada po završetku studija. Otvorit će im se vrata internacionalne karijere što je u doba globalizacije neminovna potreba svih rastućih tvrtki. Studiji u inozemstvu koji se odvijaju na engleskom jeziku, privlače veliki broj internacionalnih studenata iz cijeloga svijeta. Vaše dijete će upoznati nove kulture i ostvariti prijateljstva i kontakte širom svijeta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

2. KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU FAKULTETA U HRVATSKOJ I ONIH U INOZEMSTVU?

Na ovo pitanje najbolje je odgovoriti konkretnim primjerom. Uzmimo recimo obrazovni sustav u Danskoj koji glasi kao jedan od najboljih u svijetu. Sustav koji je u potpunosti podređen studentima. Fakulteti su u stalnom kontaktu s relevantnom industrijom kako bi osigurali ažuriranje svojih programa s ciljem da student po završetku studija bude spreman za tržište rada i profesionalac u svom području. Stručna praksa sastavni je dio svakog studijskog programa kako bi studenti naučeno primjenili u stvarnom okruženju, ali i već tijekom studija ostvarili poslovne kontakte u struci. Visoka opremljenost fakulteta je za naše pojmove jednostavno nevjerojatna. Tako će student elektrotehnike i računarstva na svom fakultetu u Danskoj imati na raspolaganju 3D printere za projektne zadatke, ali i privatne projekte jer njegovi profesori smatraju da će i kroz private projekte student nešto naučiti. Odnos studenata i profesora puno je ležerniji. Profesore se zove imenom, može im se obratiti za savjet, pomoć i vostvo u bilo kojem trenutku a ne samo u sate konzultacija. Studente se potiče da razmišljaju, a ne da uče napamet. Tako se neki ispiti polažu uz korištenje knjiga i ostale literature jer su zadaci koncipirani na način da iziskuju od studenta rješenje problema, a ne nizanje činjenica. Baš kao što ih čeka u poslovnom svijetu.

3. MOŽEMO LI SI PRIUŠTITI TAJ ‘LUKSUZ’?
Za građane Europske Unije školarina za studij u Danskoj potpuno je besplatna! Za studente iz zemalja koje nisu članice EU školarine iznose između 6000 i 16000 € godišnje. Kada se osvrnemo na ovaj vrtoglavi iznos školarine, osjećamo se zahvalno što su naši studenti oslobođeni plaćanja školarine. No, osim školarine postoje i troškovi života koje moramo imati na umu. Mjesečni troškovi života iznose 700-900€ što uključuje smještaj, hranu, knjige i razno. Mnogi internacionalni studenti pronalaze studentski posao kako bi pokrili dio mjesečnih troškova studiranja ili zaradili dodatni džeparac. Minimalna satnica u Danskoj iznosi 110 DKK što je jednako iznosu od 100 HRK. Moguće je, također, da student koji radi 10-15 sati tjedno aplicira za stipendiju Danske vlade u iznosu do 5000 HRK mjesečno čime, uz studentsku plaću, može pokrivati cijeli iznos svojih mjesečnih troškova.

e2

4. KAKO ĆE SE MOJE DIJETE SNAĆI U STRANOJ ZEMLJI?
Odgovor na ovo pitanje bolje znate Vi nego mi. Vi poznajete svoje dijete i sve njegove osobine, sposobnosti, želje i ambicije. No ono što je važno istaknuti je da svako sveučilište pruža potporu u vidu karijernog centra, studentskog inkubatora, centra za strane studente, studentskog psihologa, menze, IT podrške, pa čak i sportskih terena i caffe barova za druženje studenata. Studenti većinu vremena provode radeći projekte u timovima i na taj način se provodi aktivna inkluzija u akademski i društveni život studenta. Sva predavanja odvijaju se na engleskom jeziku i skoro svi Danci s kojima će se susresti pričaju engleski. Unatoč tome, na raspolaganju im je i besplatan tečaj danskog za vrijeme studija. Izvrsna prilika za učenje još jednog stranog jezika, što će studentu svakako otvoriti mnoga vrata u studentskom i poslovnom svijetu.

5. KOJA JE PROCEDURA UPISA I ŠTO JE SVE POTREBNO?
Pronaći i odabrati studijski program i fakultet, kao i proces prijave, zasigurno predstavlja izazov za koji je neophodno iskustvo. Tu smo mi da Vam pomognemo! U višegodišnjem poslovanju ostvarili smo brojne suradnje i kreirali programe koji proces upisa na željeni fakultet čini jednostavnim, a ciljeve Vašeg djeteta ostvarivim. U tom procesu pomažemo studentima da se usredotoče na planiranje karijere, čemu prethodi odabir najboljeg studija u skladu s osobnim interesima i vrijednostima, ali i trendovima na tržištu rada. Pri tom nam je važno upoznati Vas kako bismo Vam pružili najbolju uslugu.

POZIVAMO SVE ZAINTERESIRANE RODITELJE I UČENIKE NA INFORMATIVNI SASTANAK SVAKIM RADNIM DANOM OD 9 DO 17H.

e3

Experience, j.d.o.o.,
Ulica Hrvatske Republike 19d, 31 000 Osijek
Kontakt: 031/294-148 , mob: 099/333-2788.
E-mail: [email protected], web: www.obrazovanje.eu

   

 


Izdvojeno

Reci što misliš!