Lifestyle / Ostalo

vrhunac 12. kolovoza

Noć zvijezda padalica + upute za gledanje

Noć zvijezda padalica + upute za gledanje

Perzeidi su godišnja kiša meteora koja je najuočljivija sredinom mjeseca kolovoza. Kuliminaciju će doživjeti ovoga vikenda, a mi vam donosimo upute kako promatrati ovu svemirsku pojavu.

Perzeidi su godišnja kiša meteora koja je najuočljivija sredinom mjeseca kolovoza. Taj događaj je poznat i kao suze svetoga Lovre jer vrhunac dostiže oko samog Lovrenčeva 10.08. kada Zemlja prolazi kroz najgušći dio Perzeidskog potoka.

Sam potok nastaje nakon što komet 109P/Swift-Tuttle prolazi blizu Sunca te za sobom ostavlja komadiće stijene i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti oko Sunca. Kada Zemlja prolazi kroz te ostatke, oni izgaraju u gornjim slojevima atmosfere i tako nam svake godine priređuju ovaj spektakularan nebeski događaj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potok Perzeida je predmet promatranja već 2000 godina. Legenda kaže da je dobio ime po svetom Lovri kojeg su Rimljani 285. godine mučili i spalili na roštilju. Usred mučenja Lovro je rekao: "Već sam pečen s jedne strane, ako me želite speći kako treba, vrijeme je da me okrenete na drugu stranu." Lovrina smrt se obilježava na njegov blagdan 10. kolovoza a obilje zvijezda padalica koje se vide svake godine između 9. i 14. kolovoza je postalo poznato kao "vatrene suze" svetog Lovre.

Komet Swift-Tuttle je otkriven 1862. godine, a zadnji put je uočen 1992. godine. Treba mu otprilike 130 godina da obiđe oko Sunca. Svakim prolaskom blizu Sunca ostavlja za sobom trag ostataka diljem svoje orbite koji uzrokuju Perzeide. Svake godine sredinom kolovoza, kada Zemlja prolazi blizu Swift-Tuttleove orbite, materijal koji je meteor ostavio tijekom prijašnjih prolazaka zabija se u našu atmosferu brzinom od otprilike 60 kilometara u sekundi te tako stvara čarobnu svjetlosnu igru na našem ljetnom nebu.

perzeidi_495

Perzeidi su među najjačim godišnjim meteorskim pljuskovima i njihova maksimalna aktivnost iznosi 90 do 100 meteora na sat. U noći njihovog maksimuma, radijant Perzeida se nalazi nedaleko od "dvostrukog zvjezdanog klastera" Perzej – odatle i ime Perzeidi. Radijant je točka iz koje prividno izviru svi meteori koji potječu iz nekog potoka. Meteori koji su blizu radijanta bit će kraći dok će meteori koji se čine udaljeniji biti sjajniji, duži i kretat će se brže nebom. To je samo prividno jer oni zapravo putuju paralelno, mi ih vidimo na taj način zbog perspektive iz koje gledamo.

Stoga uzmite dekice u ruke, otiđite dalje od grada i izvora svjetlosnog zagađenja te uživajte u ovom nebeskom igrokazu.

Savjeti i upute

Najbolje vrijeme za opažanje Perzeida su noći s 12. na 13 kolovoza. Nakon ponoći, jer je tada prividno izvorište meteora (radijant) dovoljno visoko će učestalost pojavljivanja meteora biti dovoljno brojna. Osnovno pravilo kod astronomskih opažanja, pa tako i opažanja meteora, je - naoružati se strpljenjem - vrlo se često događa da nekoliko minuta nema ništa, a onda se u svega nekoliko sekundi pojavi desetak sjajnih meteora! Za opažanje meteora nije vam potrebno nikakvo optičko pomagalo - dovoljne su samo vaše oči! Za početak potrebno je otići izvan područja koja nisu svjetlosno zagađena, barem izvan područja direktne vidljivosti žarulja iz armatura javne i druge rasvjete. Najpovoljniji položaj za opažanje je ležeći. Potrebno se dobro odjenuti (i ljeti su noći hladne!) uzeti vreću za spavanje (ili deku). Tada ugasiti sva svjetla (baterijske lampe, mobiteli i sl.) i sačekati desetak-petnaestak minuta u mraku da se oči priviknu na mrak kako bismo mogli vidjeti i one manje sjajne meteore. Ove godine će nam Mjesec biti naklonjen jer nije pun, nadajmo se da će nas i vrijeme poslužiti. Stoga uzmite dekice u ruke, otiđite dalje od grada i izvora svjetlosnog zagađenja te uživajte u ovom nebeskom igrokazu. 

Izdvojeno

Reci što misliš!