Lifestyle / Kino

Kino Urania: Ciklus festivalskog i korejskog filma

Kino Urania: Ciklus festivalskog i korejskog filma

U naredna dva tjedna u filmskom programu, ponešto za sebe, zasigurno će odabrati svi oni koji razumiju film i filmsku umjetnost. Kako smo i najavili, pogledati možete filmske naslove iz edicije Festivalskog filma i izbor iz suvremenog korejskog filma.

U izboru od čak 14 naslova, različitih žanrova i filmskih produkcija, svi naslovi propituju emotivne i moralne dvojbe svakog pojedinca.

Veliki dio filmova smatra se remek djelom filmske industrije, s minimalnim udiom dijaloga među likovima i nizom metafora, ultimativnih gubitaka, isključenosti, malih mogućnosti izbora u kaotičnom svijetu intriga, podmetanja i dvojbi u kojima živimo. Mnogi ostavljaju i niz otvorenih pitanja o budućnosti i poigravanju suvremenih znanstvenim dostignućima, čiji bi razvoj uistinu i doveo do promjena načina života i shvaćanja, a sve ono što nam se čini nečime na „samom rubu znanosti“ moglo bi postati dijelom svakodnevnog života. Mnogi čak jasno poručuju da tragedija pojedinca nije ujedno i tragedija društva. Sve nestaje, ništa nije vječno, ali svejedno život se nastavlja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kod dva naslova anti-ratne tematike „Libanon“ i „Irski put“ nećete naći niti jedan element klasičnih Hollywood-skih antiratnih filmova. U njima nema pojedinaca heroja, opcija za ispravljanje nepravdi koje pojedincima učini sistem, a kad se pojedinac tome i pokuša oduprijeti rezultat će biti dvostruko ili trostruko veća tragedija. Točno onako kako u većini slučajeva i jeste. Bez ikakvog lažnog glamura i iskrivljenih slika ili iluzija.

Sve naslove iz ovog ciklusa možete pogledati uz cijenu ulaznice od 15 kn.


Suvremeni korejski film

Realiziran u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, a uz potporu Veleposlanstva Republike Koreje ciklus sadrži 8 filmskih naslova moderne korejanske kinematografije. Na programu je osam naslova snimljenih u posljednjih pet godina. Ono što povezuje prvih pet filmova nepretencioznost su i zabavnost. Nisu to filmovi redatelja koji se pojavljuju na svjetskim festivalima, ali su zato njihovi radovi iznimno popularni i gledani kod domaće publike.

Ne treba propustiti korejsku inačicu američkog Gospodina i gospođe Smith- Službenika novoga kova, potom Skandalotvorce ili, film za dušu i nepce, Velikog šefa.

Ovi naslovi na izvornom su jeziku, s engleskim titlovima, a veći dio naslova na hrvatski će pretitlavati polaznici škole stranih jezika Lanico.

Kako je za pretitlavanje potrebno, uistinu, napredno poznavanje jezika, ni malo ne sumnjamo u kvalitetan transfer znanja stečenog u ovoj školi.

U ciklus su uključena i tri iznimna i na svjetskim festivalima nagrađivana filma: Majka i Poezija, po mnogima neka od najboljih ostvarenja 2010. te rafinirani žanrovski film Simpatija za gđu. Osvetu.

Ulaznica za filmove iz ovog ciklusa je 15 kn.

PROGRAM [29.9.-12.10.2011.]

{edocs}kinematografi/kinematografi3.pdf,495,495{/edocs}

 


Izdvojeno

Reci što misliš!