Lifestyle / Kino

Europa i Urania zatvorene - što dalje?

Europa i Urania zatvorene - što dalje?

"Uprava Kinematografa Osijek d.d. donijela je odluku o privremenom zatvaranju oba osječka kina - kina Europa i kina Urania. Povod je blokada računa od strane Grada Osijeka na ime spomeničke rente u iznosu od oko 300.000 kuna za razdoblje od 2007. do 2010. godine."

"Provedbom ovrhe, odnosno blokadom računa, onemogućen je nastavak poslovanja i brojni projekti, a svi zaposlenici su, uz otpremnine, dobili otkaze", ističe direktorica i predsjednica Uprave Marijana Bošnjak te dodaje: "Iako su projekti i programi Kinematografa Osijek prepoznati kao kvalitetni i razvojni, i u skladu s trendovima i smjernicama razvoja i poticanja svijesti o važnosti očuvanja filmske kulture i hrvatske i europske filmske baštine od strane mreže europskih kina (Europa Cinemas), europskog programa za potporu u kulturi (Europa Media), Hrvatskog i europskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture, kao i brojnih veleposlanstava u RH, Grad Osijek ih nije podržao niti je za njih pokazao ikakav interes ili razumijevanje. Istovremeno se oglušio na sve pozive Uprave društva za sastankom i nalaženjem rješenja koje je prvenstveno u interesu građana grada Osijeka. Svi vlasnici - fizičke osobe i Hrvatski fond za privatizaciju, kao i Uprava društva spremni su razgovarati s predstavnicima Grada Osijeka i Ministarstva kulture o svim mogućim opcijama suradnje, kako bi se zgrade očuvale u svojstvu spomenika kulture i prepoznatljivih kulturnih i povijesnih gradskih vizura".

 

Cinema closing party, posljednje projekcije i jedno toplo - doviđenja

 

Do okončanja novonastale situacije održavat će se projekcije na zahtjev - školske, grupne i druge slične organizirane projekcije, kao i filmske večeri u bivšem "Klubu ljubitelja filma" lounge bara Lumiere i povremeni koncerti u organizaciji trećih osoba.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad će skrbiti o kulturnim dobrima

"Grad je tražio od ministra kulture da pronađe mogućnost oslobađanja Kinematografa plaćanja spomeničke rente. Međutim, treba reći i kako je od spomeničke rente uređivana fasada kina, te da će Grad i ubuduće skrbiti o svojim kulturnim dobrima. Isto tako, u gradu trenutačno imamo 20-ak kino dvorana, a Grad ne može ulaziti u privatno vlasništvo, kupovati za nekoga ulaznice ili tjerati ljude u kino. Poslovna je procjena vlasnika hoće li koje kino raditi ili ne" - kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo.


Izdvojeno

Reci što misliš!