Lifestyle / Kino

105 godina kina Urania [PROGRAM]

105 godina kina Urania [PROGRAM]

Na dan 19.9.1912. Urania Kino je započelo svoj filmski život. Sagradili su je slobodni zidari, a o loži Budnost ispričane su mnoge točne i manje točne priče. Za svoj 105-ti rođendan Urania je zaslužila dostojanstven program koji će vam pokazati sve aspekte njezina života- graditeljski fenomen, slobodno zidarsku povijest i njezin filmski život.



Tom prigodom pripremili su ciklus "5 za 105" u trajanju od 5 dana (19.-23. rujna), u sklopu kojega po cijeni ulaznice od samo 10 kn možete pogledati velik broj pomno odabranih klasičnih, festivalskih, nagrađivanih, crno-bijelih, nijemih, glazbenih, romantičnih, dječjih, animiranih, blockbuster i dokumentarnih filmskih naslova.

Program počinje 19.9.2017. na dan prve, za javnost otvorene projekcije, kada ćemo napraviti kraći uvod u program te prikazati nekoliko filmova koji su obilježili ovu, za Osijek i osječane povijesnu 1912. godinu.

Sportski eventi poput boksačkih mečeva „Muhammada Alija onoga doba“ Jacka Jonsona, velika katastrofa i potonuće Titanica, prva ekranizacija poznatog romana i jedan od prvih horror filmova o Dr. Jekyllu i Mr. Hydeu i dr. filmovi su koji će, kao i 1912. otvoriti program.

POGLEDAJTE: Kino Urania - Remek djelo ondašnje arhitekture!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim filmskih klasika iz 1912., kroz 5 dana premijerno ćemo gledati prvu filmsku verziju svima dragih „majstora“ iz animirane češke uspješnice A-je-to u filmu Pat & Mat na filmu, 20. rujna su na rasporedu glazbeni filmovi Sing Street, "Prije svega Miles" o Miles Davis-u i The Beatles nakon čega se održava glazbena slušaonica The Beatles: Eight Days A Week - Slušaonica u Caffe - Night Bar Hir, nagrađivani Moonlight i Captain fantastic, Dogville Lars von Triera, dokumentarac o švercu i emancipaciji "Trst, Jugoslavija" te brojne druge naslove.

Ovaj dio programa završava ekvinocijem, na prvi dan jeseni 23.9.2017. u čast našim graditeljima i svim našim gledateljima. Nastavljamo poslije s drugim programima, preko proljetnog ekvinocija, ljetnog stolisticija pa sve do novog izdanja SEDECO festivala, festivala secesije i art decoa koji će se održati u jesen 2018.

21740724_1502217599816606_59041814269111

I filmski dio programa „105 godina kina Urania“ trajat će do jeseni 2018., s cijenom ulaznice od 15 kn.

Prva drugačija kinematografija u nastavku filmskog programa je indijska (26. rujna 2017.) kada ćemo nakon uvodnog predavanja i plesne točke prikazati film "Voda", a gledatelji će imati priliku i pogledati manju izložbu plakata indijskih filmova u foajeu kina). Program slijede austrijska i njemačka kinematografija te francuski ciklus filmova (Rendez-vous au cinema 3), European Art Cinema Day (15. listopada) itd. Stay tuned...

U čast najdraže stare dame iz centra grada, očekuju vas i drugi dobri programi: tematske izložbe, koncerti, partyji, književni susret te brojni drugi sadržaji, u suradnji s drugim kulturnim institucijama, Ministarstvom kulture, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Kino mreža, Europa Cinemas, CICAE - Art Cinema i dr.

Već 28. rujna s početkom u 20 h u kino Urania nam stižu Kerovi u kinu Urania- beogradska hit komedija, koja oduševljava gledatelje gdje god gostuje.

Dalje su na rasporedu koncert Pravila igre, predstava Tarika Filipovića: Ćiro, Srećko Šojić i njegova Ukrađena ličnos' (20.10.), Darko Rundek: “Apocalypso Now” (21.10.) te komedija Rodijaci Petra Miloša (27.10.).

Za rezerviranje ulaznica slobodno se obratite Kinematografima mailom ili telefonom.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!