Lifestyle

Nije mu prva pustolovina

Slavonac želi postaviti Guinnesov rekord: Električnim biciklom obići će cijeli svijet!

'Nadam da će nas vrijeme poslužiti i da nećemo imati nikakvih problema'

Za mnoge je put oko svijeta jedna od najvećih životnih želja, a upravo se na takvu avanturu, i to električnim biciklom, upustio se Đakovčanin Hrvoje Jurić. 

Već 77 dana mijenja gradove, države pa i kontinente na dva kotača. Pustolovine čovjeka koji prvi električnim biciklom pokušava okružiti planet donosi RTL Danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Moje ime je Hrvoje Jurić. Pokušavam postaviti Guinnesov rekord kao prva osoba koja je električnim biciklom obišla cijeli svijet."

Ovaj 33-godišnji Slavonac krenuo je 1. lipnja u pustolovinu života. Električnim biciklom želi prijeći više od 29 tisuća kilometara ceste, desetak država i više od 50 gradova. Dnevno biciklira i do 300 kilometara.

"Još poprilično imamo ispred sebe, nekih 13 dana Australije, 35 dana Sjeverne Amerike i još barem desetak dana Europe."

Putopisac u pustolovini nije sam. Uz njega je i snimatelj Matija Pospihalj koji ga iz kombija prati u stopu te dokumentira cijeli put. 14 i pol tisuća kilometara, od kojih čak 10 tisuća u Rusiji, prešli su dosad vožnjom.

Iz Hrvatske prema Sloveniji, potom Mađarskom, pa kroz Slovačku i Poljsku sve do Letonije i Litve. Nakon toga Rusija, pa zrakoplovom do Australije. Iduća postaja im je Aljaska pa ponovno Europa - od Portugala do Hrvatske.

"Nadam da će nas vrijeme poslužiti i da nećemo imati nikakvih problema što se tiče same opreme, vremena, mogući su susreti s medvjedima na Sjeveru Amerike."

Od bicikla se ne odvaja već osam godina. Dvaput je prešao Alpe. Mjesec dana bilo mu je potrebno za put od Londona do Istanbula. Triput je došao do najsjevernije točke Europe - do Sjevernog rta u Norveškoj.

"Prije toga uopće nisam vozio bicikl. Malo pomalo, išao sam do mora, pa preko Europe pa krug oko Europe još jedan, vremenom shvatio da želim napraviti nešto ekstremnije."

Vesele ga nova poznanstva na putu. Poseban je, kaže, bio susret s ruskom policijom usred noći.

"Toliko su bili prijateljski raspoloženi, toliko im je sve bilo zanimljivo da je jedan od njih uzeo bicikl i odlučio ga provozati, nije ga htio vratiti jer mu je toliko bio oduševljen da nije htio sići s njega."

A svjetska ekspedicija nije samo za gušt - bicikl, kacige i dresove misli dati na aukciju te prikupljeni novac donirati socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj.

"Idemo kako smo i ovo napravili s nekim dobrim predosjećam i to je to, vidimo se u Zagrebu uskoro."

Naglasio je i da ima problema s Australcima, koji nisu navikli na bicikliste, imaju uske prometnice te često voze u alkoholiziranom stanju.

"Nekoliko puta umalo sam završio pod kotačima kamiona", kazao je Jurić, kojem želimo uspješan završetak velike avanture.

Njegove pustolovine pratite i na njegovoj Facebook stranici.


Izdvojeno

Reci što misliš!