Kultura / Ostalo-Kultura

Noć muzeja 2019. u Osijeku

Noć muzeja  2019. u Osijeku

U ovogodišnjoj Noći muzeja ustanove diljem Hrvatske otvaraju svoja vrata na radost i veselje velikog broja posjetitelja. Jedna od glavnih misija muzejskih djelatnika je omogućiti korisnicima da muzejski sadržaj istražuju na suvremen, digitalan način.

Muzej Slavonije vas i ove godine ugošćuje, u petak  1. veljače, u vremenu od  18:00 do 24:00 sata. Svi muzejski sadržaji su besplatni, a povodom obilježavanja manifestacije sve muzejske publikacije biti će u prodaji za 30 % umanjenu cijenu. 

Program Muzeja Slavonije u Noći muzeja 2019.:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

IZLOŽBE

Muzejski predmet je i dalje objekt koji prenosi informaciju, on je komunikacijsko sredstvo, nezamjenjivo u procesu prenošenja spoznaja i znanja. Nadamo se da će predmeti iz Muzejskih zbirki postati dijelom digitalnih platformi kako bi se svijest o njihovoj kulturno povijesnoj vrijednosti širila, a teorijske činjenice služile svima koji na njima grade spoznaje o kulturnom identitetu i društvenim promjenama različitih razdoblja. Do tada, promatrajte, priupitajte, istražujte…

„Antički lapidarij“

U Lapidariju Muzeja Slavonije izložena je zbirka kamenih spomenika, jedna od najbogatijih zbirki Antičkog pododjela Muzeja Slavonije. Zbirka obuhvaća razdoblje od polovine 1. do kraja 3. stoljeća.

„Tvrđa u Osijeku“

Pored „140 godina poslije“ Muzeja Slavonije, povijest Tvrđe prikazana je kroz niz zanimljivih tematskih cjelina, ali sa željom da se već poznati događaji i osobe isprepliću sa svakodnevnim životom i manje poznatim događajima i muzejskim predmetima. Nakon prikaza Tvrđe i brojnih arheoloških istraživanja, kroz dokumente, predmete i portrete slijede cjeline posvećene izgradnji i rušenju Tvrđe, odnosno poznatoj 78. osječkoj pukovniji i ostatcima tvrđavskog groblja.

„Veliki rat i 1918. diskontinuitet, kontinuitet, nasljeđe“

Godina 1918. je godina velikih promjena. U toj godini završio je Prvi svjetski rat, raspala su se tri Carstva, svijet se suočio sa novim bolestima, ali i prigrlio neke stvari koje su postale sastavni dio naše svakodnevice. Obilježavajući obljetnicu same 1918., 100. obljetnicu kraja Velikoga rata, pa tako i promjena koje su uslijedile Muzej Slavonije želi izložbom obilježiti te promjene. Fokus je na gradu Osijeku, Slavoniji i Baranji koji su tada kao dio Hrvatske bili u sastavu Države SHS, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije.

“Sv. Trojstvo”

Virtualnom izložbom Sveto Trojstvo predstavljamo najveću baroknu skulpturu u Hrvatskoj podignutu 1729. godine na središnjem trgu osječke Tvrđe. Spomenik je dala podići barunica Ana Marija Petraš, kći generala Beckersa i udovica generala i zapovjednika osječke tvrđave Maximiliana Patraša. Spomenik, postavljen kao zavjet protiv kuge, krase skulpture svetaca zaštitnika od te zarazne bolesti sv. Sebastijana, sv. Roka, sv. Rozalije, sv. Franje Ksaverskog, sv. Karla Boromejskog, te Sveto Trojstvo, a u podnožju spomenika su skulpture Immaculate, sv. Josipa, sv. Ivana Nepomuka i sv. Katarine.

DOGAĐANJA

18:30 Kristijan Crnković, ArhivPro  „Prezentacija digitaliziranih osječkih novina na njemačkom jeziku“

Digitalizirane osječke novine na njemačkom jeziku mogu se istražiti na portalu Essekiana.Eindigo.Net Proces digitalizacije je rezultat suradnje germanističkih instituta (GIP) Sveučilišta Justus Liebig u Gießenu i Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Cilj je GIP-projekta Tragovi njemačkog jezika, književnosti i kulture u Hrvatskoj sustavno istražiti različite utjecaje na njemačkom jeziku na području Hrvatske. U sklopu tog projekta nastao je uz financijsku podršku Ureda za kulturu i medije Savezne vlade Republike Njemačke potporni projekt Digitalizati njemačkih tiskovina od 18. do 20. stoljeća u Hrvatskoj. Značajan dio u Hrvatskoj dostupnih dokumenata čine novine na njemačkom jeziku. U razdoblju između 1786. i 1945. godine u Hrvatskoj je izlazilo više od 100 tiskanih glasila na njemačkom jeziku, od toga najviše na području Zagreba i Osijeka. Ove su publikacije značajan izvor za istraživanja jezika, književnosti i kulture stanovništva koje se služilo njemačkim jezikom. Na ovom portalu za sada stoje na raspolaganje digitalizirani primjerci osječkih novina Die Drau, Slavonische Presse i kalendara Essegger Bote.

20:00 Vlasta Šabić, promocija kataloga zbirki Muzeja Slavonije „ Katalog Zbirke tikvičarstva“

Nakon kataloga „Radio!“ i „Satovi!“, katalog „Tikvice! Zbirka tikvičarstva Etnografskog odjela“ treći je u nizu edicije kataloga Zbirki Muzeja Slavonije.

Zbirka tikvičarstva od 143 predmeta predstavlja svojim sadržajem jednu od najreprezentativnijih zbirki toga tipa u Hrvatskoj i upisana je 2013. g. u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S druge strane, vještina šaranja tikvica specifična je samo za istočnu Slavoniju i od 2007.g. ima svojstvo zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra RH.

Sadržajno je u katalogu naglasak na kataloškoj obradi svih primjeraka uz nekoliko kvalitetnih fotografija gotovo svakog predmeta, kako bi se dokumentirao razvijeni ornament koji pokriva cijelu površinu. To će omogućiti višenamjensku primjenu kataloga i daljnju znanstvenu obradu ove tematike. Uz istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje, građa je ujedno interpretirana po većim cjelinama, autorima i ornamentici.

Temelj zbirke tikvičarstva Muzeja Slavonije je najstarija šarana tikva u Hrvatskoj, datirana 1734. godinom. Ova tikva je jedinstvena i zbog svog razvedenog figuralnog ornamenta (sakralnog i vojnog), netipičnog za ovu vrstu rukotvorstva, za koju je inače karakterističan stiliziran biljni ornament u kombinaciji s geometrijskim elementima. Nekoliko tikvica izrađeno je u 19. stoljeću, a većina je predmeta iz prve polovine 20. stoljeća. Zbirka nadalje obuhvaća radove iz raznih lokaliteta Slavonije, od kojih je Gradište s nekoliko autora, kao današnje središte ove vještine, najzastupljenije.

Specifičnost zbirke je kolekcija tikvica i predmeta ukrašenih tikvičarskom tehnikom učitelja Vladoja Ivakića darovanih 1947. godine, koji je kao promicatelj tradicijske tehnike i ornamentike proširio tehniku šaranja s tikvica i na druge predmete (pokućstvo, volovske rogove, tamburice).

IGRAONICA PITALICA

Za djecu i mlade pripremili smo igraonice pitalice u kojima će pomoću vlastitih mobilnih uređaja moći istražiti izložbu „Tvrđa u Osijeku“. Mobilna aplikacija WallaMe omogućuje inovativan pristup u muzejskoj edukaciji. Aplikacija WallaMe se temelji na proširenoj stvarnosti (AR Augmented Reality), a također koristiti i geo lokaciju. Aplikacija omogućava fotografiranje predmeta i javno objavljivanje na društvenim mrežama ili u aplikaciji. Igraonice započinju u 19:00, 20:00, 21:00 i 22:00 sata, a u rješavanju zadataka pomoći će vam Muzejski volonteri. Za igru je potrebno da svaki igrač ima osobni mobilni uređaj i pristup mobilnoj mreži, preuzetu aplikaciju WallaMe i otvoren račun u aplikaciji. Ostale informacije igrači će dobiti na licu mjesta, a za najsretnije  igrače osigurane su simbolične nagrade.

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA VIRAL

Muzej Slavonije ponovno je partner na još jednom međunarodnom projektu, ovog puta pod nazivom VIRAL Virtual Reality Archive Learning. Riječ je o projektu financiranom iz programa Europske unije  Erasmus +. Nositelj projekta je Državni arhiv Dornbirn iz Austrije, a osim Muzeja Slavonije u projektu sudjeluju partneri iz Njemačke, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Portugala. Zajednice i gospodarstvo diljem Europske unije doživljavaju velike promjene u tehnološkom i digitalnom smislu. Te promjene utječu na tržište rada i demografske promjene. “Stare” profesije, poput onih u nekadašnjim industrijama, rudnicima, brodogradilištima, gotovo da izumiru. Bez prilagodbe potražnji tržišta rada i stjecanju novih kvalifikacija, digitalnih vještina i znanja, velikom broju osoba prijeti nezaposlenost.

PROGRAM Arheološkog muzeja Osijek:
 
Ove godine Arheološki muzej Osijek pripremio je bogat i zanimljiv program. Uz stalni postav „Prapovijest“ i „Seoba naroda i srednji vijek“,  U 20 sati bit će otvorena izložba "U temeljima grada". Autorice stručne koncepcije i postava su Natalija Čondić i Morana Vuković iz Arheološkog muzeja Zadar.

Tijekom Noći muzeja 2019. u Arheološkom muzeju Osijek očekuje vas glazba DJ Tomislava Jelića, poznatijeg po stage imenu Kameny. DJ Kameny je electro house DJ i producent te nekadašnji radijski voditelj.

Također, posjetitelji će moći kupiti sve muzejske publikacije i suvenire po prigodnim cijenama.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!