Kultura / Ostalo-Kultura

Novo zlato za Lipaše

Novo zlato za Lipaše

S ponosom vas obavještavamo da je Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek protekloga vikenda zaslužilo novu vrijednu inozemnu pjevačku nagradu! Na 2. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Croatia Cantat, koje je 24. i 25. studenoga 2018. održano u Rijeci, lipašice i lipaši osvojili su „zlato“ za kvalitetu te titulu pobjednika kategorije klasične glazbe u kojoj su se natjecali.  


 Valja istaknuti kako je ovo ukupno jedanaesto Lipino međunarodno pjevačko „zlato“, čemu treba dodati  i deset osvojenih zlatnih medalja, diploma i plaketa na državnim pjevačkim natjecanjima. Velika je zanimljivost i posebnost da su lipašice i lipaši svoje prvo „zlato“ u novijoj povijesti osvojili prije točno 25 godina, dakle 1993. godine, upravo u Rijeci, tada pod ravnanjem prof. Vesne (Bognar) Svaline.

Novi sjajan rezultat ostvaren je u jakoj konkurenciji 30 kvalitetnih pjevačkih zborova s više od 750 pjevača iz niza zemalja, a ocjenjivao ih je četveročlani stručni ocjenjivački odbor koje su činili ugledni glazbeni i zborski stručnjaci iz Irana, Meksika i Hrvatske. Pod ravnanjem dugogodišnje dirigentice, prof. Valerije Fischbach, koja je značajnu pomoć u pripremi programa imala u kodirigenticama, prof. Lidiji Neznanović i prof. Ozani Tomić, u službenome dijelu u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci Lipa je otpjevala tri stilski raznovrsne skladbe – „Jagdlied“ Felixa Mendelssohna Bartholdyja, „Eripe me“ Branka Starca i „Pange lingua“ Gyorgyja Orbana – koje su članovi stručnoga ocjenjivačkog odbora ocijenili iznimno zahtjevnima. Za svoje su umijeće i izvedbu zaslužili visokih 27 od mogućih 30 bodova, odnosno najviše u svojoj kategoriji pa su proglašeni pobjednicima. „Ponosna sam na činjenicu da smo kroz sve te godine održali kontinuitet izvrsnosti, ponosna na sve moje pjevače... i one koji su svih tih godina aktivni, kao i one koji stječu svoja prva iskustva. vala svima koji su nas pratili i bodrili“, poručuje prof. Valerija Fischbach.

U drugom, festivalskom dijelu manifestacije Croatia Cantat u nedjelju je u crkvi sv. Jeronima (Dominikanskoj crkvi)  održan lijep i iznimno posjećen zajednički koncert duhovne zborske glazbe Riječkoga komornog zbora „Val“ i Hrvatskoga pjevačkog društva ,,Lipa” iz Osijeka, u okviru kojega su lipašice i lipaši otpjevali desetak raznovrsnih skladbi. „Neizmjerno smo uživali u svakom trenutku izvedbe te ovom prilikom zahvaljujem domaćinima, na čelu s mojom dragom kolegicom prof. Doris Kovačić, umjetničkoj voditeljici 'Vala' na organizaciji i na toplom prijemu“, zahvalila je prof. Valerija Fischbach. Inače, manifestaciju Croatia Cantat organizirali su Hrvatska udruga zborovođa i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov (Ronjgi).

Ovim putem pak članice i članovi Lipe zahvaljuju se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, članovima Upravnog odbora Lipe na čelu s predsjednikom prof. dr. Željkom Turkaljom i dopredsjednikom Stevanom Radovančevićem te ostalim sponzorima i pokroviteljima na pomoći i financijskoj potpori oko organizacije putovanja u Rijeku.


Izdvojeno

Reci što misliš!