Kultura / Ostalo-Kultura

Održan ''1. Slavonia Annale Art'' – natječaj za mlade umjetnike

Održan ''1. Slavonia Annale Art'' – natječaj za mlade umjetnike

U Ivanovcu je jučer održana svečana dodjela nagrada sudionicima nagradnog natječaja "1. Slavonia Annale Art" za mlade do 18 godina starosti u organizaciji Udruge AGORA ACADEMIA.



Za sudionike natječaja i njihove goste održan je prigodan umjetničko-zabavni program. Predstavljena je ručno izrađena ledena skulptura orašara koju je omogućio Ice Product d.o.o., nakon čega je nastup održao glazbenik Tin Užar, klasična gitara. Potom su uslijedile dodjele nagrada, a na krajju se za zabavu dodatno pobrinuti i baloon artist Zoran Gerber.

Nagrade su se dodjeljivale u četiri starosne kategorije: predškolci, niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci. U predškolskoj dobi nagrađen je grupni rad Helene Barišić, Katje Bosančić, Lucije Surać, Isabelle Matulin i Mie Čango, polaznica Dječjeg vrtića Snjeguljica. Prvu je nagradu u kategoriji nižih razreda osnovne škole osvojila Karla Pintarić, dok su nagrade za sudjelovanje dobile i Elizabeta Nemet, Ema Tišljer, Josipa Pavičić, Katja Matijević, Leona Krivak, Lorena Markanović, Mia Starešina i Petra Koprivnjak, sve učenice PŠ Ivanovac OŠ Antunovac.

U kategoriji viših razreda osnovne škole prvo je mjesto osvojila Lorena Gladić iz OŠ Vladimir Nazor u Čepinu, dok su nagradama za sudjelovanje nagrađene Ana Marija Petar i Barbara Koprivnjak. U kategoriji srednjoškolaca prvo je mjesto osvojila Elizabeta Vuković, a za sudjelovanje je nagrađen i Nikola Pavošević, oboje učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku.

"1. Slavonia Annale Art" za mlade do 18 godina starosti jedinstveni je takav natječaj u Slavoniji s obzirom na to da ne postoji nacionalna politika i/ili strategija za promociju pristupa i sudjelovanja djece i mladih u aktivnostima iz područja kulture i umjetnosti, npr. Zakon o umjetničkom obrazovanju (NN 130/11) je usmjeren samo na mrežu specijaliziranih umjetničkih škola što ukazuje na nedovoljno razvijenu svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti te o tome da umjetničko obrazovanje ima potencijal utjecati i na razvoj različitih osobina i socijalnih vještina i stavova mladih. Stoga je potrebno razvijati i provoditi programe koji će mladima omogućiti bolji pristup sadržajima iz područja kulture i umjetnosti te poticati njihovo aktivno sudjelovanje u navedenim programima. Na taj način mladi će unaprijediti svoje socijalne i kreativne vještine i znanja, što može rezultirati njihovom boljom integracijom u društvo, većom zapošljivosti i smanjenim rizikom od ulaska u NEET skupinu.

Projekt „Slavonia Annale Art“ provodi se s ciljem bolje socijalne uključenosti mladih u našim naseljima, posebno mladih u nepovoljnom položaju, kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima.
    


Izdvojeno

Reci što misliš!