Kultura / Ostalo-Kultura

Najbolje iz filmske produkcije u Osijeku na Filmskoj RUNDI

Najbolje iz filmske produkcije u Osijeku na Filmskoj RUNDI

Treće izdanje Filmske RUNDE, revija hrvatskih kratkometražnih filmova u Osijeku, završilo je u nedjelju, 27. svibnja 2018. godine. U tri dana, kroz glavni program, publika je imala priliku premijerno pogledati više od dvadeset kvalitetnih i nagrađivanih filmova svih rodova. Podršku reviji, došao je izraziti i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.



„Ogroman je gušt po drugi put stajat ovdje i podržavat Filmsku RUNDU, te divne ljude koji omogućavaju da Osijek ima, ne samo kino na otvorenom, nego ovako kvalitetne filmove. Ovo je jedan vrlo zanimljiv odabir filmova svih rodova i kad skupite u Osijeku te filmove na jednom mjestu, dobijete katalog najboljeg iz godišnje produkcije“, istaknuo je Daniel Rafaelić te dodao da je revija postala tradicija koju se treba nastaviti njegovati.


Filmska RUNDA mjesto je susreta filmaša, profesionalaca i amatera, ali i svih ljubitelja sedme umjetnosti i kao takva, nudi jedinstven kulturni sadržaj u gradu. Njezinu važnost prepoznaje i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a u njihovo ime reviju je posjetila i redateljica Katarina Zrinka Matijević.

„Mislim da je kulturna uloga Filmske RUNDE vrlo velika zato što ljudi nemaju prilike vidjeti kratke filmove niti u Zagrebu tako da vjerujem da nemaju niti u Osijeku. Ovo što Filmska RUNDA radi je stvarno vrlo važno jer izabirete najbolje od najboljega“, rekla je Katarina Zrinka Matijević.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Filmska RUNDA svake godine stavlja u fokus određenu granu filmske profesije, a nakon prošlogodišnjeg fokusa na scenariste, ove godine je u fokusu bilo snimanje s naglaskom na osječkim direktorima fotografije.

„Naredih godina bismo voljeli otići u smjeru da netko tko u kontinuitetu prati Filmsku RUNDU zaista može saznati apsolutno sve o tome koja su sva zanimanja potrebna, kako ona međusobno surađuju i djeluju i možda potaknuti ljude da zaista sami isprobaju napraviti sa svojom ekipom neki film, istaknula je Dalija Dozet, jedna od organizatorica Filmske RUNDE.

Filmska RUNDA nastala je u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go, a uz filmske projekcije, program revije sačinjavaju i paneli otvorenog tipa u kojima se kroz interakciju autora i publike propituje značaj kratke filmske forme i mogućnosti njezine realizacije u Osijeku i Hrvatskoj.

FOTO: K.Alilović


Izdvojeno

Reci što misliš!