Kultura / Ostalo-Kultura

Filmska RUNDA predstavlja program za srednjoškolce i studente!

Filmska RUNDA predstavlja program za srednjoškolce i studente!

4. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma koja se u Osijeku održava 31. svibnja i 01. lipnja 2019., predstavlja bogat filmski program i radionice za srednjoškolce i studente. Sva događanja i radionice su besplatne.


Samo tjedan dana uoči glavnog programa, 23. svibnja od 19:30 kreće Srednjoškolska RUNDA. Filmska RUNDA u suradnji s Filmskom revijom mladeži i Four River Film Festivalom iz Karlovca, II. gimnazijom Osijek te filmašima iz srednjih škola s područja Osijeka organizirat će projekciju filmova Filmske revije mladeži, čiji su autori srednjoškolci. Filmovi će se javno prikazivati kod Rondela u Tvrđi, staroj jezgri grada u kojoj se nalaze četiri srednje škole, a ulaz na samu projekciju je besplatan. Ova jedinstvena manifestacija u Osijeku pruža mogućnost da Osječani po prvi put vide filmske uratke svojih srednjoškolskih kolega iz cijele Hrvatske, da raspravljaju o filmu, uče i pritom se odlično zabave. Filmski blok od sat vremena, uključit će kratkometražne filmove svih rodova i žanrova s Filmske revije mladeži, prema izboru selektora Davida Gaše, maturanta II. gimnazije u Osijeku, koji se bavi filmskom i glazbenom kritikom, filmom i kazalištem.

Nakon Srednjoškolske RUNDE, 24. svibnja kreće radionica Filmske kritike za srednjoškolce u galeriji Waldinger. Polaznici radionice dobit će kratak uvod u kritičarsku praksu uz početne naputke mentora Nine Kovačića kako napisati vlastiti filmski osvrt na jedan od naslova u programu Runde. Polaznik/ca koja napiše najbolju filmsku kritiku za nagradu odlazi u rujnu 2019. godine u Karlovac gdje će biti član žirija ovogodišnje Filmske revije mladeži. Svi zainteresirani se mogu se prijaviti tako da pošalju pismo motivacije i kratku biografiju na [email protected] do 22. svibnja.

Radionica autorskog filma & montaže Kö - MôNT - Låž ! je od 28. svibnja do 01. lipnja, a prijave su do 26. svibnja 2019. Radionica je namijenjena studentima i maturantima koje zanima kako uporabom filmskog jezika interpretirati stvarnost koja nas okružuje. U središtu zanimanja je filmska montaža, a cilj je radionice filmom izazvati osobni način viđenja svijeta oko sebe. Nakon toga uslijedit će zajednički rad kojim se želi prekrojiti, nadopuniti, napisati, snimiti i izmontirati kratki film koji će se premijerno prikazati na Filmskoj RUNDI. Voditelji su radionice redatelj Tomislav Šoban i montažerka Iva Gavrilović. Radionica se održava dva puta po dva sata tijekom navedenih dana u prostorijama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zgrada Rektorata u Tvrđi). Projekcija radova bit će 1. lipnja na Filmskoj RUNDI. Postupak prijave je sljedeći: odabrati članak iz novina i uz njega staviti do 5 fotografija za koje mislite da vizualno mogu predstavljati/ komplementirati ono što piše u članku te uz to poslati svoju kratku biografiju do 26. svibnja na [email protected]
Aktivnosti programa se provode uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Više o programima Filmske RUNDE potražite na www.filmskarunda.com

   


Izdvojeno

Reci što misliš!