Kultura / Kazaliste

Deveta ovčica pokorila i Kijev

Deveta ovčica pokorila i Kijev

Nakon brojnih festivala i gradova u zemlji i inozemstvu, 25 do sada osvojenih nagrada, donjogradski kazalištarci u Osijek donose još dvije!

Naime, stručni ocjenjivački sud u sastavu: Leonid Popov (Ukrajina), Sergey Vasiliev (Ukrajina), Bogdan Strutinsky (Ukrajina), Revaz Bainazishvili (Gruzija) i Irina Mihaleva (Estonija) predstavi Deveta ovčica dodijelio je najveću nagradu – Grand prix na 1. Kijevskom međunarodnom lutkarskom festivalu “PUPPET.UP!“, a ravnatelj i glumac Ivica Lučić zaslužio je nagradu za  najboljeg glumca-animatora festivala!

„Iznimno smo ponosni na ove nagrade koje čine reprezentativnu brojku od 27 što je u svijetu lutkarskih predstava i kazališta doista rijetko! Kijevska je publika bila nešto stvarno posebno, budući da se u Ukrajini mnogo više „konzumira“ kultura, pa tako i lutkarske predstave ne samo za djecu već i za odrasle. Tamo su kazališni glumci prave zvijezde, a naša predstava zaslužila je ovacije te smo nebrojeno puta izlazili na poklon.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sve kolege iz drugih zemalja sudionica festivala su nakon predstave htjeli čestitati i poigrati se s našim lutkama, a čak su na ulicama grada hodali za nama i vikali beee, beee baš poput naše ovčice.“ naglasio je ravnatelj Ivica Lučić i čestitao svima koji su na bilo koji način sudjelovali u predstavi – glumačkoj postavi koju uz Lučića čine Edi Ćelić, Inga Šarić i Aleksandra Colnarić, autorskoj ekipi  - autorici Silviji Šesto, redateljici Ljudmili Fedorovoj, kreatorici lutaka Nataliji Burnos, autoru glazbe Tomislavu Peharu i tehničkoj ekipi, a zahvalio je na podršci Ministarstvu kulture i Gradu Osijeku koji su omogućili ovo gostovanje. 

Predstavi Deveta ovčica, u prepunom gledalištu Kijevskog akademskog lutakrskog kazališta, nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini Tomislav Vidošević, te izrazio zadovoljstvo što se  prijateljstvo dviju zemalja razvija i na umjetničkoj razini. Također je istaknuo kako su djeca izvrsno reagirala sjajnu izvedbu te da su lutke preskočile i jezičnu barijeru i uspjele razveseliti i nasmijati male Kijevljane. Prvi kijevski lutkarski festival održan je u povodu 90. obljetnice Kijevskog akademskog lutkarskog kazališta, a ekipa iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića bila je jedna od 16 zemalja koje su prikazale ukupno 19 lutkarskih produkcija za djecu i odrasle.

U sklopu festivala održan je i seminar o najstarijim lutkarskim kazalištima 20. stoljeća u kojemu je, svojim izlaganjem, sudjelovao i ravnatelj Ivica Lučić, prikazavši ukratko povijest Dječjeg kazališta Branka Mihaljević i hrvatskoga lutkarstva. Govoreći o budućnosti lutkarstva osvrnuo se na izvrstan rad Umjetničke akademije u Osijeku koja na svojim studijima obrazuje mlade glumce i lutkare, te kostimografe i scenografe, a prikazao je i kratki film o UAOS-u. Osim na festivalu ekipa kazališta uživala je u obilasku predivnog grada Kijeva i njegovih brojnih znamenitosti.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!