Kultura / Kazaliste

Hitovi u siječnju u osječkom HNK

Hitovi u siječnju u osječkom HNK

U Hrvatskom narodnom kazalištu i ovu godinu otvaraju „Hitovima u siječnju“. U četvrtak, 11. siječnja i subotu, 13. siječnja pogledajte operetu „Bajadera“, a u petak, 12. siječnja gostuje Kazalište Virovitica s „Audijencijom“.

Opereta u tri čina "Bajadera" Emmericha Kalmana, prema libretu Juliusa Brammera i Alfreda Grunwalda, u osječkom HNK premijerno je izvedena u svibnju ove godine u režiji Nenada Glavana. Za predstavu kažu da je dragulj operetnog žanra jer je intrigantna, bajkovita i pustolovna opereta.

Redatelj Glavan smatra kako je "Bajadera" opereta o opereti, u kojoj se istražuje i sam žanr, i njegove značajke, a da je ova predstava vrlo ambiciozan projekt osječkog HNK-a, jer se mali broj kazališta u svijetu, s operetnim iskustvom, se odlučuje za ovaj naslov.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Libreto se temelji na ljubavnoj priči, koja se događa u Parizu. Priča govori o indijskom princu, Radjamiju koji je prisiljen oženiti se kako bi došao na prijestolje. Njegova potraga za mladenkom dovodi ga u glavni grad Francuske, gdje upoznaje Odette Darimonde, operetnu divu. Princ Radjami je gledao operetu Bajadera u kojoj je igrala Odette, zaljubljuje se u nju i odluči ju odmah oženiti jer ga kod kuće čeka dogovoreni brak. Cijela priča se zasniva na njegovom zavođenju Odette i pokušaju da ju osvoji uz pomoć prijatelja Napoleona St. Clochea koji je zaljubljen u mladu udanu gospođu Marittu. Priča, naravno, ima sretan završetak.

Kazalište Virovitica gostuje s predstavom „Audijencija“ opisanom kao „mali politički satirikon Vaclava Havela“. Redatelj je Dražen Ferenčina, a igraju Draško Zidar i Goran Koši.

Draško Zidar o predstavi je zapisao: „Audijencija, Havelov mali politički satirikon iz doba kulta ličnosti. Naizgled običan, prozaičan, gotovo prijateljski razgovor, krije u sebi puno više od puste razmjene, skoro pa, najobičnijih obiteljskih informacija, muških tajni……itd. Ta mala“ razgovorna partija šaha“ negdje ispod površine nudi zapravo tragikomičnu sudbinu mnogih tzv. malih ljudi, koji su pristali biti dio jednosmislećeg i u konačnici represivnog aparata i onih koji na to nisu pristali. Sam tekst na zanimljiv i humoran način problematizira kako se osjećaju i što rade oni koji su pristali na to da netko drugi misli umjesto njih i da budu sluge-robovi tuđih ideja i misli pa u konačnici postaju zapravo žrtve takve odluke jer njihov život više i nije njihov. Pitanje svih pitanja u tim odnosima je da li je veće razočarenje onih koji su za lojalnost dobili premalo ili onih koji za neslaganje nisu ni očekivali ništa drugo osim kazne. Nadamo se da će Vam naša predstava biti snažan poticaj da razmislite da li će te se nekim idejama koje po Vašem mišljenju (ako ga smijete imati) nisu dobre suprotstaviti ili će te kao dobar „vojnik partije-stranke“ samo klimnuti glavom i nakon par godina klimanja dobiti gastritis!? Vjerujemo da će te u nekim trenutcima osamljenosti u tišini svoje sobe ili u osamljenom kutu svoje omiljene gostionice u sebi pronaći i Sladeka i Vaneka……a onda sami odlučite kome od njih više nalikujete.“

26230745 1763905163640158 2803137556529741495 n

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!