Kultura / Kazaliste

Prva proba drame ''Donjodravska obala'' prema istoimenom romanu Drage Hedla

Prva proba drame ''Donjodravska obala'' prema istoimenom romanu Drage Hedla

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku počele su probe drame "Donjodravska obala" koja će otvoriti Osječko ljeto kulture 28. lipnja. Prema istoimenom romanu Drage Hedla predstavu režira Zlatko Sviben. Riječ je o najvećoj produkciji u Hrvatskoj jer u podjeli je čak 89 uloga.

Narativni roman Drage Hedla nije lako pretočiti u dramsku predstavu. Na filmu bi to bilo lakše pa se redatelj Zlatko Sviben odlučio i u predstavu ubaciti video i stvoriti, kako sam kaže, "sceno-kino-roman".

Čak 89 uloga je u predstavi, računajući i djecu, polaznike Dramskog studija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Čini se gotovo nemogućim okupiti ih uvijek sve i raditi na predstavi, no redatelj Sviben ipak kaže da je "moguće da se čudo dogodi pa da svi oni imaju dovoljno volje, rade više nego što je zakonom propisano" i na vrijeme završe predstavu.

"Sretan sam da će moj roman "Donjodravska obala" doživjeti uprizorenje na daskama Hrvatskog narodnog kazališta, a prije toga u sklopu Osječkog ljeta kulture kao ambijentalna predstava", rekao je Drago Hedl podsjećajući na tradiciju osječkog kazališta da postavlja osječke autore.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Roman je univerzalna priča o ratnim gubitnicima, o onima koji su bili na krivoj strani u Drugom svjetskom ratu i trpjeli posljedice u državi u kojoj smo živjeli, kaže Hedl i dodaje da u romanu ima biografskih elemenata, ali je puno toga prepušteno i mašti. Činjenice iz života dograđene su fikcijom što se može u literaturi, ali ne i u novinarstvu u kojem Drago Hedl već desetljećima stvara. Autor romana pohvalio je dramatizaciju Zlatka Svibena koji je, prema Hedlovim riječima, zadržao način izričaja te lokalni govor i "esekerizme".

Potporu ekipi na prvoj probi danas je dao i gradonačelnik Ivan Vrkić. "Od kulturnog događaja pravimo veliki društveni događaj", istaknuo je Vrkić jer će predstava otvoriti Osječko ljeto kulture i pokazati da Osijek ima snage i kapacitete za velike projekte.

Za gradonačelnika Vrkića priča ima i emotivnu stranu jer je odrastao, kao i Hedl, u Donjem gradu, uz Kožaru gdje će predstava imati i svoju praizvedbu.

Tekst: Radio Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!