Kultura / Kazaliste

Emet najbolja predstava 29. Marulićevih dana

Emet najbolja predstava 29. Marulićevih dana

Najbolja predstava u cjelini festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani, po odluci stručnog povjerenstva, je Emet Ivane Šojat HNK u Osijeku.

Na festivalu hrvatske drame 29. Marulićevi dani prikazano je 12 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade po izboru izbornice dr. art. Mire Muhoberac. 

Nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Emet Ivane Šojat u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Stručni je sud nagradu dodijelio većinom glasova.

Već sam naslov romana na osnovu kojeg je nastala nagrađena predstava, Emet, upućuje na postupke koji su dosljedno prisutni u preciznoj arhitekturi ove predstave. Naime, Emet, što znači Život, u sebi nosi vlastitu suprotnost - Met, odnosno Smrt. Suprotnosti, naime, borave na istom mjestu, a granice su fluidne.

Predstava umnogome prekoračuje granice očekivanog; duboko je uznemirujuća, ali istovremeno i duhovita, izaziva osjećaj groze ali gotovo istovremeno proizvodi i smijeh, kako onaj karnevalski, opori, tako i onaj topli, nježni, dječji. Jedna od najsnažnijih scena, izvrsno igrana, jest upravo mučni prizor zlostavljanja, incesta, no, unatoč tomu, ovo je predstava koja ne bježi od topline oprosta i razumijevanja za bivše rane onih koji postaju zlotvorima te time nastavljaju lanac nesreće sve do trenutka kada glavna junakinja, simbolički označenog imena - Lucija, ne odluči osvijetliti mračni prostor potisnutih sjećanja.

Predstava osječkog HNK-a dovodi u pitanje mnoge dihotomije, baveći se značajnim temama kao što su pitanje odnosa realnog i irealnog, krivnje i kazne, unutarnjeg i izvanjskog, snova i umjetnosti, ljubavi i nasilja. Spajanje naizgled nespojivog je trajno na snazi. Takav je postupak prisutan i u načinu glumačke igre u kojoj se isprepliće tragično i groteskno. Emet, baš poput kineske kutije, otvara nekoliko razina stvarnosti: započinje aktualnim trenutkom, a onda se polako, gotovo neprimjetno, preoblikuje u svijet o kojem autorica pripovijeda. No, i taj je svijet nastanjen paralelnim stvarnostima poput labirinta koji izaziva osjećaj vrtoglavice, kako kod nje, tako i kod gledatelja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovu predstavu možete pogledati u programu osječkog HNK koji se s još jednog festivala vraća s vrijednom nagradom.


Izdvojeno

Reci što misliš!