Kultura / Kazaliste

27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta u Osijeku

27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta u Osijeku

Na konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, najavljen je ovogodišnji 27. SLUK.

Bogat program ovog bijenalnog susreta lutkarskog stvaralaštva, njegovu važnost za hrvatsku kazališnu umjetnost te značaj događanja za Osijek predstavili su: Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Jasminka Mesarić, predsjednica Hrvatskog centra UNIMA, Saša Došen, autorica izložbe koja obilježava 60 lutkarskih sezona osječkog „Malog kazališta“ te Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka.

- Ovo je najveći događaj u lutkarstvu i lutkarskoj umjetnosti Hrvatske, a velik je po tome što će se prvi puta pojaviti čak 13 predstava u konkurenciji i četiri predstave izvan nje uz popratne programe i izložbe. Ovaj zgusnuti program u svega četiri dana, nuka me zahvaliti svima koji su sudjelovali u pripremi 27. SLUK-a. – rekao je ravnatelj Ivica Lučić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom 27. SLUK-a oko 300 sudionika upriličit će 17 predstava, četiri izložbe i dva predavanja. Osim toga, SLUK dodjeljuje 10 različitih nagrada, a Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni. Utoliko ne treba nimalo zavidjeti Stručnom ocjenjivačkom sudu (Teodora Vigato, Nina Mitrović, Jasmina Pacek, Maja Lučić Vuković i Davor Bobić), ali ni Dječjem prosudbenom odboru (Ana Lučenčić, Veronika Šuster, Franka Smoje, Andrej Papić i Bartol Čačić) koji među uigranim glumačkim družinama s vrsnim scenskim uprizorenjima, trebaju odabrati najbolje.

- Vi ste ti koji ste najvažniji kada je riječ o onom što predstoji u našem gradu od 29. svibnja do 2. lipnja. Meni ne preostaje ništa drugo nego ono najdraže što ću izreći uime Grada Osijeka, Osječanki i Osječana – iznimna je sreća, zadovoljstvo, ponos imati vas u gradu Osijeku: kolektiv, umjetnike, sve suradnike našeg Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, što nam svojim radom dajete priliku da se na sve strane i puno više, a ne samo ova tri dana, hvalimo da smo centar lutkarstva. Pozivam sve drage goste iz Lijepe Naše – na domaću publiku računamo – da dođu u naš grad i uistinu uživaju u lutkarskoj umjetnosti. – kazala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Vjerojatno ne ćemo nimalo pretjerati, ustvrdimo li da su upravo mnogobrojna održavanja Susreta lutkara i lutkarskih kazališta u Osijeku – omogućila nacionalno uzdizanje lutkarstva na zasluženu akademsku razinu. Jer ovaj je natjecateljski festival nedvojbeno utjecao na to, da prije 15 godina dobijemo u hrvatskim okvirima jedinstveni Studij glume i lutkarstva pri osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!