Kultura

franjevački samostan u novom ruhu

Slavna vukovarska povijest od nedavno dostupna u potpuno obnovljenom spomeniku kulture

Slavna vukovarska povijest od nedavno dostupna u potpuno obnovljenom spomeniku kulture
PR foto

Franjevački muzej u Vukovaru, mjesto koje je objedinilo riznicu s vrijednim umjetničkim blagom, galeriju slika starih majstora te knjižnicu raritetnih knjiga, opremljeno je u sklopu obnovljenog samostanskog kompleksa, dodajući novi turistički potencijal ovom gradu i regiji.

Posjetiteljima je omogućen pristup crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te sadržajima poput vinoteke i suvenirnice, uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi Pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav i spomenikom poginulim i nestalim osobama i hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata.

„Kod realizacije muzejskih prostora potpuno se posvećujemo isticanju eksponata i prilagodbi elemenata samoj priči muzeja. To je izraz poštovanja prema povijesti i naslijeđu za koje u takvim projektima preuzimamo odgovornost, s ciljem pružanja najboljeg mogućeg iskustva posjetiteljima. Za projektiranje muzejskog prostora i vanjskog Spomen područja žrtvama Domovinskog rata Franjevačkog samostana Vukovar bila je zadužena Radionica arhitekture Goran Rako, Vanja Ilić, Josip Sabolić, a tvrtka Primat RD izradila je, isporučila i montirala kompletnu opremu navedenih prostora. To uključuje, između ostalog, različite toteme, vitrine, stalke, zavjese, ormare te legende, natpisne pločice, oznake s tiskom te izradu Isusove špilje. Nadalje, u suradnji sa Studijem Kušan iz Zagreba u potkrovlju smo opremili prostor knjižnice i čitaonice stolovima, stolicama, policama, ormarima i platnima za projekcije. Opremili smo i vinoteku - bačvama za vino s postoljem, pultom i retropultom sa stalkom za butelje, kao i stolovima i klupama od masiva – što je bio doista poseban zadatak jer franjevci ovog područja njeguju stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarstva. Ovo nije naš prvi posao vezan uz muzejske građevine, tako da smo vrlo rado prihvatili zahtjevan projekt koji će zasigurno postati jedno od omiljenih odredišta turista s interesom za povijest, umjetnost, tradiciju i vjeru.“ – izjavila je Jadranka Havidić, Primat RD.

Franjevački samostan u Vukovaru Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sam samostan je spomenik kulture visoke A (I.) kategorije, a čuva brojne vrijedne artefakte i nalazišta, od kripte koja je bila prvo groblje, preko križnog puta iz minirane crkve u Bogdanovcima, do dijelova kacige i štita sv. Bona.

„Imamo, između ostalog, i iznimno vrijedne inkunabule, knjige pod nazivom Rarissima Croatica, rijetke strane knjige pisane do 1600. itd., a tu su i skulpture, umjetničke slike, kaleži, od kojih je jedan iz 1530. te razni drugi predmeti koji svjedoče franjevačku i vukovarsku slavnu povijest. Sada svi ti izlošci imaju prikladan prostor u kojem se mogu pokazati u punom sjaju i nadam se da će brojni posjetitelji doći vidjeti i naučiti nešto novo o našem kraju.“ – izjavio je fra Ivica Jagodić.


Izdvojeno

Reci što misliš!