Kultura

rezime OLJK-a

56 programa i više od 10 tisuća posjetitelja na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture

56 programa i više od 10 tisuća posjetitelja na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture
OLJK

Zamjenica gradonačelnika i predsjednica Organizacijskog odbora OLJK-a Žana Gamoš zahvalila je svima koji su u okviru programa ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture priuštili Osječankama, Osječanima i gostima grada nezaboravno iskustvo

56 programa, više od 600 osječkih i gostujućih umjetnika i kulturnjaka, 359 tehničara koji su omogućili izvedbe programa i 10.565 posjetitelja na 22 različite lokacije – brojke su to nakon zatvaranja ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture koje je tijekom 17 dana održavanja ponudilo svim Osječanima i gostima grada nezaboravno iskustvo.

Kazališna, glazbena i plesne, književna, likovna, filmska i novomedijska kultura, s posebnim naglaskom na suvremeni umjetnički izričaj u kazališnoj umjetnosti obilježili su ovo 19. Osječko ljeto kulture.

Na završnoj konferenciji za novinare, održanoj u Galeriji Waldinger, zamjenica gradonačelnika i predsjednica Organizacijskog odbora OLJK-a Žana Gamoš zahvalila je stoga svima koji su doprinijeli najvećoj kulturnoj manifestaciji na ovom području te na taj način obojali ljeto u Gradu na Dravi podižući ljestvicu kvalitete na višu razinu.

-Tijekom OLJK-a ostvarene su dvije vlastite produkcije: DOLJNJODRAVSKA 11, autora Drage Hedla, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku čija je praizvedba otvorila Osječko ljeto kulture te premijera Trojica u Trnju, autora Pavla Pavličića, u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku. Treća najavljena produkcija, BUĐENJE, autora Brada Bircha, u suradnji s Gradskim galerijama Osijek (program Barutana) iz opravdanih je i nepredvidivih razloga odgođena za rujan. Pa ćemo tako ovaj puta iznimno, premijernu izvedbu s OLJK-a gledati u rujnu – kazala je zamjenica gradonačelnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osječko je ljeto kulture u Grad na Dravi dovelo umjetnike iz Zagreba, Rijeke, Virovitice, Varaždina, Koprivnice, Šibenika, ali i šire – Beograda, Novog Sada, Požege (Srbija), Tuzle i Mostara (Bosna i Hercegovina), Maribora (Slovenija) i Strumice (Makedonija).

Otvorivši svoja vrata programima OLJK-a, mnoge su gradske ustanove, poput Muzeja Slavonije, Arheološkog muzeja, III. gimnazije, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Crkve sv. Križa i brojnih drugih, kroz prostore u kojima borave – disale kulturu zajedno s publikom te ih na taj način i sami oplemenili novim sadržajima.

Odlična suradnja potvrđena je ponovno s Hrvatskim narodnim kazalištem, Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića, Gradskim galerijama Osijek, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i Muzejom likovnih umjetnosti, a svoj su umjetnički otisak ostavile i udruge, slobodni umjetnici kao i kazališne kuće iz cijele regije. Zagrebačko kazalište lutaka, Gradsko dramsko kazalište „Gavella“, Gradsko satiričko kazalište Kerempuh, Zagrebački glumački atelje u suradnji sa Studijem Teatra Exit, Umjetnička organizacija „Tragači“ i Kazalište KNAP, Ludens Teatar i Kazalište Moruzgva, Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Plesna mreža Hrvatske, Beoart produkcija iz Beograda, Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara te Srednjoeuropski kulturni centar iz Novog Sada.

Osječanima je iznimno zanimljiva suradnja s umjetnicom Marinom Mesar, poznatijom pod umjetničkim imenom OKO, koja je kroz program OLJK-a u novo ruho odjenula Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, oslikavši pročelje prepoznatljivim životinjskim likovima.

Posebnu zahvalu Organizacijski odbor manifestacije uputio je na adrese medija čija je podrška bila dodatna pozivnica publici, kao i brojnim sponzorima čija je potpora omogućila cjelovitu realizaciju umjetničkog i tehničkog dijela programa.

-Želim zaista zahvaliti svima koji su bili dijelom Osječkog ljeta kulture i na taj način nam priuštili uživanje u brojnim kulturnim programima. Organizacijski odbor uzeo je samo mali predah i već će započeti s pripremama za idući OLJK za koji pripremamo još spektakularniji program kako bi što ljepše proslavili 20. rođendan Osječkog ljeta kulture. – naglasila je predsjednica Organizacijskog odbora OLJK-a.

U ovogodišnjem Proračunu Grada Osijeka za OLJK je izdvojeno oko 1,5 milijun kuna, a Žana Gamoš zahvalila je gradonačelniku Ivanu Vrkiću jer, kako je istaknula, Grad Osijek iz godine u godinu za ovu najveću kulturnu manifestaciju istočne Hrvatske i regije izdvaja sve značajnija sredstva.

Kulturne poslastice, obogaćivanje ljetnog života grada, proširenje turističkih aktivnosti, podizanje međunarodne vidljivosti te oslikavanje vizure Osijeka svim umjetničkim bojama i izričajima svakako su najvažniji dio manifestacije koja iz godine u godinu prerasta vlastite okvire.
Potvrđuju to i novi kanali komunikacije, službena web stranica i društvene mreže, poput Facebooka, Instagrama i Twittera. Naime, Facebook stranica Osječko ljeto kulture 2019. trenutno ima 3.910 fanova/pratitelja, a osim osječkih i hrvatskih „fejsbukovaca“, OLJK je dosegnuo i pratitelje iz Njemačke, BiH, Srbije, Austrije, Kanade, Italije, ali i udaljenog Tajlanda, Malezije, Indije i Norveške.

Sudeći prema ovogodišnjem OLJK-u, nova iznenađenja po mjeri i ukusu za svakog posjetitelja zasigurno će obilježiti i iduće jubilarno Osječko ljeto kulture, a ljubiteljima umjetnosti i publici ponovno otvoriti neke nove perspektive. Jer Osječko ljeto kulture neizostavni je dio mozaika grada kakvog Osječani vole svim srcem.


Izdvojeno

Reci što misliš!