Kultura

RI & OS POP-ROCK UNPLUGGED

Tri izvrsna zbora iz dva raspjevana grada na jedinstvenom koncertu na Osječkom ljetu kulture 2019.

Tri izvrsna zbora iz dva raspjevana grada na jedinstvenom koncertu na Osječkom ljetu kulture 2019.

Suradnja tri zbora uspostavljena je kao plod dugogodišnjega prijateljskog i kolegijalnog odnosa dirigentica zborova, Valerije Fischbach i Doris Kovačić

U subotu, 6. srpnja 2019. godine, s početkom u 20 sati, u atriju Arheološkoga muzeja Osijek u Tvrđi brojna će publika Osječkoga ljeta kulture 2019. imati prigodu iskusiti jedinstven glazbeni doživljaj u okviru kojega će, na zajedničkom koncertu pod naslovom RI & OS pop-rock unplugged, nastupiti čak tri izvrsna pjevačka zbora iz dva raspjevana grada – Osijeka i Rijeke!
    
Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka, jedan od najtrofejnijih i najpopularnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, koje već redovito zadnjih godina održava zapažene i iznimno posjećene koncerte u okviru najveće kulturno-umjetničke manifestacije u istočnoj Hrvatskoj, ovaj je put u goste pozvalo riječke glazbene prijatelje: Riječki komorni zbor „VAL“ i Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“. Posrijedi su višestruko nagrađivani i kvalitetni pjevački zborovi, a zanimljivost je, primjerice, kako je PZM „Josip Kaplan“ 2012. godine pobijedio u popularnom showu „Do posljednjeg zbora“ Hrvatske radiotelevizije. Dirigentica oba zbora je prof. Doris Kovačić.

Suradnja ova tri zbora uspostavljena je kao plod dugogodišnjega prijateljskog i kolegijalnog odnosa dirigentica zborova, Valerije Fischbach i Doris Kovačić. U studenom 2018. godine sva su se tri zbora susrela u Rijeci na 2. međunarodnom natjecanju zborova Croatia cantat. Drugoga dana boravka u Rijeci RKZ „VAL“ i HPD „Lipa“ održali su zapažen koncert duhovne glazbe u crkvi sv. Jeronima u Rijeci, a gostovanje Riječana u Osijeku dogovoreno je kao logičan nastavak suradnje.

 Tako se rodila ideja o zajedničkom koncertu na kojemu će, u otprilike sat i pol, ova tri prijateljska zbora izvesti dvadesetak popularnih gospel i pop-rock skladbi u zborskim obradama, a cappella ili uz pratnju klavira i udaraljki. Legendarni hitovi poput domaćih Gdje Dunav ljubi nebo, Ljubav se zove imenom tvojim, Trag u beskraju i inozemnih Africa, Bohemian Rhapsody i Freedom samo su neki od naslova kojima će zborovi združenim snagama, vjerujemo, raspjevati, rasplesati i zabaviti osječku publiku. Valja istaknuti kako će se riječki zborovi po prvi puta predstaviti osječkoj publici, a zamišljeno je da koncert bude osvježavajuć poput povjetarca na Rječini i opuštajuć poput šetnje osječkom Promenadom, kako i kaže njegov slogan na plakatu. Vjerujemo da će tako i biti. Ulaz je slobodan, a s obzirom na očekivano veliko zanimanje i limitiran kapacitet prostora, molimo sve zainteresirane da dođu na vrijeme i zauzmu svoja mjesta.

Lipašicama i lipašima će, naravno, ravnati dugogodišnja dirigentica prof. Valerija Fischbach, a „Lipin“ dio programa pripremljen je u suradnji s kodirigenticama, prof. Ozanom Tomić i prof. Lidijom Neznanović. Zahvaljujemo se Gradu Osijeku i Organizacijskom odboru Osječkoga ljeta kulture na uvrštavanju u ovogodišnji program te Arheološkom muzeju Osijek na ustupanju prostora za koncert.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!