Kultura

središnja predstava OLJK-a

Predstavljena praizvedba sceno-kino romana “Doljnjodravska 11”

Predstavljena praizvedba sceno-kino romana “Doljnjodravska 11”
osijek.hr

Premijera predstave planirana je u petak 28. lipnja 2019. godine s početkom u 21.30 sati ispred bivšeg Ribarskog doma

Nakon što je prošli tjedan predstavljen program Osječkog ljeta kulture, središnja predstava OLJK-a, „Doljnjodravska 11“, službeno je najavljena u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Kiša je ponovno poremetila prvotne planove konferencije planirane na lokaciji same predstave ispred bivšeg Ribarskog doma u Donjem gradu.

oljk
55 događanja na 22 lokacije OLJK 2019: Osijek, slamboš, ljeto i kultura

Tako je uvodnu riječ održala intendantica HNK u Osijeku, Dražena Vrselja, koja je pozdravila zamjenicu gradonačelnika, Žanu Gamoš, ujedno i predsjednicu Odbora Osječkog ljeta kulture, te inicijatora i začetnika ove predstave Dragu Hedla, redatelja predstave gospodina Svibena, svoje vrijedne glumce i sve prisutne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

-Predstava koja otkad sam ja u HNK-u se nije radila toliko dugo, puno i veliko s toliko puno optimizma i ambicija – započela je Vrselja uputivši riječi hvale za profesora Svibena.

- Drago mi je što smo uspjeli ambijent predstave Doljnjodravska 11 ispred bivšeg Ribarskog doma kraj Javora u Donjem gradu pretvoriti u jedan brend Osječkog ljeta kulture, gradeći gledalište nad obalom gdje smo bušili bent Hrvatskih voda, a što ćemo dovesti u prvobitno stanje nakon predstave – dodaje Vrselja naglašavajući zahtjevnost same predstave.

Prva žena HNK-a Osijek iznimno se zahvalila Gradu Osijeku na potpori i prepustila riječ zamjenici gradonačelnika.

- Grad Osijek kao organizator i producent OLJK-a i ovu godinu nastavlja s otvorenjem OLJK-a s osječkom pričom. Otkrili smo još jednu novu lokaciju u gradu Osijeku i sama tema vratit će nas u prošla vremena. U ime Grada mogu samo zahvaliti na tome što naš grad ima natprosječne sugrađanke i sugrađane, umjetnike, pisce, redatelje, intendanticu, glumce i nove generacije koje će nastaviti razvijati kulturu na ovako visokoj razini. Hvala Vam na tome, čestitam i uistinu odbrojavamo minute – rekla je Žana Gamoš.

Svoje viđenje cjelokupnog procesa nastajanja predstave iznio je i autor romana Doljnjodravska 11, Drago Hedl.

- Svi smo jako uzbuđeni zbog činjenice da ćemo za nekoliko dana imati priliku vidjeti u cijelosti predstavu Doljnjodravska 11. Nastajala je u vrlo teškim okolnostima kao da se nešto urotilo protiv Doljnjodravske 11, od deset dana šest je padala kiša, zbog čega su se morale prekidati probe što je pravilo dodatne poteškoće u postavljanju te iznimno zahtjevne predstave.

U predstavi sudjeluje puno glumaca, što glumaca HNK, što studenata kazališne akademije i djece – istaknuo je Hedl te nastavio.

- Kao autor samo iznimno zahvalan i ponosan što ćemo roman koji sam napisao prije šest – sedam godina sada vidjeti i u scenskom obliku i ono što mene osobno veseli kao autora je to što je profesor Sviben radio dramatizaciju moga romana te se gotovo striktno držao fabule romana tako da ništa bitnoga od onoga što bi ja kao autor volio vidjeti nije izostavljeno – zaključio je Drago Hedl.

Premijera predstave planirana je u petak 28. lipnja 2019. godine s početkom u 21.30 sati ispred bivšeg Ribarskog doma, a u slučaju nepovoljnog vremena predstave će se otkazati.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!