Događanja / Ostala

od 14. do 16. lipnja

Put svile u Etnološkom centru baranjske baštine

Put svile u Etnološkom centru baranjske baštine

2019. godina obilježava se kao hrvatsko-kineska godina kulture i turizma te ju je stoga potrebno obilježiti organizacijom prigodnih događanja.

Hrvatska je Kini bitan strateški partner na Putu svile i iznimno zanimljiva poslovno-turistička destinacija. Kineski turisti vole putovati u pod i pred sezoni, što nam lokalno otvara veliki prostor za razvoj. Zanimljive su im prirodne i kulturne atrakcije, gastronomija te su iznimni potrošači. Osječko-baranjska županija prepoznala je značaj uključivanja u obilježavanje hrvatsko-kineske godine kulture i turizma na način organiziranja Festivala Puta Svile koji je 2018. godine uspješno organiziran u Zadru na kojem su uz Kinu sudjelovale i ostale zemlje Puta Svile. Na summitu ministara turizma zemalja 16+1 u Dubrovniku 2018. godine, a na inicijativu Ministarstva turizma, Republika Hrvatska dobila je priliku biti domaćin Festivala Puta Svile i 2019. godine.

Osječko-baranjska županija suorganizator je festivala zajedno sa Udrugom Festival Puta Svile. Sama manifestacija Festival Puta Svile pridonosi svjedočenju multilateralne suradnje sa svim zemljama na Putu Svile. Jer Put Svile nije samo geografsko politički pojam koji danas svojom modernizacijom povezuje Aziju i Europu, to je Put koji simbolizira prenošenje kulturnog nasljeđa i dijalog među zemljama velikih različitosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Festival Puta Svile održat će se u Osječko-baranjskoj županiji u terminu od 14.-16. lipnja 2019. godine. Realizacija Festivala odvijat će se na tri destinacije: Osijek, Đakovo i Beli Manastir.

Put svile je fascinantna priča. Lijepo je znati da su i generacijama prije nas postojale veze koje su povezivale svijet. Kada smo počeli razmišljati o ovom festivalu, najprije smo se sjetili svih tih gradova i zemalja kroz koje su se kretale karavane iz Azije prema Europi. I obuzme vas taj avanturistički duh, kad zamišljate koliki je to bio pothvat, i kakvu čudo su predstavljali ti divni predmeti i začini koji su stizali iz daleka. A onda shvatite da je put svile već svuda oko vas! Papar u juhi, klinčići u kuhanom vinu, plemeniti konji, vatromet, brojevi kojima danas pišemo... čak i slavonska crna svinja, sve su to dijelovi naše kulture i naše baštine, naše svakodnevice, koji su rezultat te povezanosti koju je između Europe, Bliskog Istoka i Azije stvorio put svile. 

Festival je stoga koncipiran na način da predstavi sve te divne kulture, kroz programe izvođača iz 8 zemalja Azije i Bliskog Istoka, ali i da isto tako predstavi lokalnu kulturu i baštinu, regiju kao dio te velike svjetske priče. 

Sunday, 16th of June, BELI MANASTIR - Ethnology Center of Baranja's Heritage
18:00 – Kalinke – Russian folk songs (Russian Federation - Croatia)
-   Master Zhang and his students – Tai Chi performance (China)
-   Rashmi Bhat and Sageer Khan – traditional Indian music (India -Italy)
-   Franolić –Ćulap duo –Iranian music (Iran-Croatia)
-   Azerbaijan State Ensemble of dance and songs named after Fikret 
    Amirov (Azerbaijan)
-   Ensemble Kadem Musici –dervish, a traditional dance (Turkey)
-   Movie /Iran

Visitors can enjoy wines, brandies and sweet specialties.


Izdvojeno

Reci što misliš!