Događanja / Istaknuta

24. kol do 8. rujna

ILOK – grad ljubavi i vina - ususret 52. Iločkoj berbi grožđa

ILOK – grad ljubavi i vina - ususret 52. Iločkoj berbi grožđa

I kada pomislite da ste baš vidjeli i upoznali cijelu Hrvatsku, stižete na njen krajnji istok i nailazite na Ilok,mali gradić koji se lijeno „zavalio“ u gnijezdo satkano od vinorodnih brežuljaka, mjesto koje vas jednostavno ostavlja bez daha, mjesto na koje ćete sigurno poželjeti ponovo doći.

Ilok s punim pravom možemo nazvati ne samo gradom vina već i gradom ljubavi, jer sve više mladih i zaljubljenih parova odabire ovo mjesto gdje će „uploviti“ u svoju bračnu luku, pa već sada je vrlo teško pronaći slobodan termin za vjenčanje u narednih godinu dana.

Jedna od najznačajnijih turističkih i vinskih manifestacija u Hrvatskoj, Iločka berba grožđa, ove godine svoja vrata otvara po 52. put, s bogatim kulturno-zabavnim programom i prigodnim eno sadržajima koji će započeti 24. kolovoza i trajati sve do 8. rujna.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Središnji dio ove atraktivne i jedinstvene manifestacije koju organizira Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, održat će se 6. rujna uz koncert klape Rišpet i 7. rujna, kada nam slijedi koncert Miroslava Škore.

Najistočniji grad u Hrvatskoj, Ilok, dunavsko je kraljevstvo vina koje svojim tramincem, kao i svim drugim vinskim sortama ovoga područja posebno tijekom Iločke berbe grožđa privlači brojne ljubitelje dobre kapljice. Proizašla iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda, manifestacija Iločka berba grožđa, od svojih početaka 1962. godine, prerasla je u jednu od najznamenitijih i najatraktivnijih turističkih manifestacija u Hrvatskoj.  

Nikako ne smijemo zaobići niti Vinkovo, proslavu blagdana sv. Vinka, koji je u ovom kraju postao središnje događanje u zimskim mjesecima, a iz godine u godinu privlači sve više gostiju iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

I ove godine 52. Iločka berba grožđa nudi gostima grada Iloka mnoštvo interaktivnih i zanimljivih sadržaja.

Uz već dobro znanu Pudarinu, stari narodni običaj čuvanja vinograda prije berbe i Noći vina, koja se prigodno održava u Starom podrumu u suradnji s Iločkim podrumima, organizatori 52. Iločke berbe grožđa pripremaju i likovnu koloniju, nastupe kulturno umjetničkih društava iz Slavonije, Srijema i Slovačke, edukativno-zabavne radionice za djecu i još mnoštvo drugih iznenađenja. Uz vrhunska vina i smotre vinara, tijekom Iločke berbe grožđa, svi gosti grada Iloka imat će priliku kušati i ponajbolje gastronomske delicije ovoga kraja.

Bez sumnje, svaki posjetitelj ove tradicionalne manifestacije pitoreskni Ilok otkrit će se u svojoj punoj ljepoti i bogatom povijesnom i kulturnom nasljeđu, kojim ovaj najistočniji hrvatski gradić odiše na svakom koraku.


Izdvojeno

Reci što misliš!