Vijesti / Regija

NASA zaintersirana za valpovačko astronomsko društvo "Anonymus"

NASA zaintersirana za valpovačko astronomsko društvo

VALPOVO - Stanovnici Valpovštine izuzetno su ponosni na svoje Astronomsko društvo Anonymus iz Valpova, koje djeluje pri Zajednici tehničke kulture Valpovo.

Ova iznimno mlada i perspektivna ekipa srednjoškolaca i studenata, koja broji 20-ak članova s područja cijele Valpovštine, u posljednje je vrijeme otkrila čak 12 supernova, odnosno zvijezda na kraju svog života, koje eksplozijom znatno pojačavaju svoj sjaj.

Zahvaljujući takvim iznimnim otkrićima, ali i drugim dostignućima, među profesionalnim i amaterskim astronomskim društvima Anonymus je prošle godine zauzeo 7. mjesto u svijetu, a među amaterskima čak 4. mjesto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sve to bilo je i više nego dovoljno za osvajanje ovogodišnje državne nagrade Faust Vrančić, kao i suradnju s NASA-om, koja već duže vrijeme ozbiljno prati rad mladih valpovačkih astronoma, među kojima su Denis Vida, Filip Novoselnik, David Gostinski, Marko Leuštek, Robert Gregić, Ivica Skokić i drugi.

Osim što uživaju promatrajući i otkrivajući promjene u svemiru, mladim astronomima zajednička je i ljubav prema fizici i matematici, ali i realna očekivanja da se nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja odluče za studij i zvanja koja će biti vezana uz astronomiju.

Prvo i veliko priznanje došlo je u proljeće, kada je projekt otkrivanja supernova predstavljeno na Međunarodnoj konferenciji asteroida i kometa (MACE, Meeting on Asteroids and Comets in Europe), pred stručnjacima iz cijeloga svijeta, koji rade na velikim projektima i dio su NASA-e i JPL-a, kao i na Međunarodnom astronomskom kampu Letenka u Srbiji.

Kako se projekt proširuje, uključuje se i više ljudi, ponajviše članova mlađih uzrasta, koji ovako dobivaju jedinstvenu priliku staviti svoje ime među otkrivače novih objekata u svemiru.
Svoja otkrića te rad sa supernovama Društvo objavljuje na Internetu, mogu se pratiti na www.anonymus.hr, kao i na Facebook stranici (Astronomy club Anonymus).

TRAGAJU ZA ASTEROIDIMA

Razvija se i plan za proširenje potrage na druge nebeske objekte, poput asteroida i promjenjivih zvijezda, kao i ostvarenje suradnje s dr. Željkom Ivezićem, koji radi na velikom projektu LSST (Large Synoptic Survey Telescope) u SAD-u. Cijeli projekt nastao je u suradnji zvjezdarnice La Sagra iz Mallorce, Reinera Stossa, koji s njima surađuje, te članova Astronomskog društva Anonymus iz Valpova.

TEKST: Lidija Aničić (Glas Slavonije)

FOTO: Anonymus.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!