U Valpovu sve veći broj obrtničkih radnji

U Valpovu sve veći broj obrtničkih radnji

Na redovitoj godišnjoj skupštini Udruženja obrtnika Valpovo nakon nekoliko godina konačno su potvrđene pozitivne vijesti o tome da je zaustavljen višegodišnji trend pada broja obrtnika u Valpovštini te da se on u 2011. godini, u odnosu prema godini prije, konačno počeo povećavati.

valpovoOvakvom povećanju pridonosi činjenica da se mladi ne mogu zaposliti te si otvaranjem obrta nastoje osigurati egzistenciju

Potvrdili su to predsjednik i tajnik Udruženja Stjepan Lokner i Josip Ćosić.

"Posljednjeg dana prošle godine u našem udruženju bilo je ukupno 388 obrtnika. Iako je to malo i neznatno povećanje, nadam se da ono može biti indicija početka oporavka obrtništva, premda znamo da obrtnici i nadalje jako teško posluju te da se, nažalost, povećava insolventnost obrtnika. U prva tri mjeseca ove godine broj se povećao za još tri obrtnika, što znači da trenutačno imamo 391 obrtnika, od kojih su u 120 obrtničkih radnji nositeljice obrta žene. Tom povećanju, koji se nastavio blago povećavati i u drugom tromjesečju, vjerojatno pridonosi činjenica da se mladi ljudi jednostavno ne mogu nigdje zaposliti te si otvaranjem obrta i samozapošljavanjem nastoje osigurati egzistenciju", istaknuo je Stjepan Lokner.

Dodao je da je danas u Udruženju obrtnika 49 članova koji se bave proizvodnim obrtom, 139 ih se bavi uslužnim djelatnostima, 81 je ugostiteljski i turistički obrtnik, 63 trgovačkih, 18 obrtnika koji se bave prijevozom osoba i stvari, 14 obrta vezanih uz poljoprivredu i ribarstvo i 21 obrtnik frizer, kozmetičar i pružatelj usluga salona za njegu tijela.

POGLEDAJTE: Iz Valpova kreće - pizza s čokoladom i pudingom!

No unatoč dobrim vijestima u jednom segmentu, čelnici Udruženja konstatirali su da i nadalje postoji takozvani trend zatvaranja obrta i nastavak poslovanja u obliku trgovačkog društva, zbog poznatog problema odgovornosti obrtnika, koji za svoje obveze odgovaraju cjelokupnom svojom imovinom, te zbog neravnopravnog statusa obrtnika i radnika pri Zavodu za zapošljavanje kao i nekorektnog odnosa komercijalnih banaka prema obrtnicima.

Neki nemaju položen ispit

"Moramo naglasiti da se određen broj potencijalnih obrtnika opredjeljuje za trgovačko društvo jer nema adekvatnu spremu ili položen majstorski ispit za djelatnost kojom bi se bavio. Osim smanjenja broja obrtnika svjedoci smo i sve većeg otpuštanja radnika u obrtničkim radnjama koje posluju kao i povećanom broju ugovora o radu u nepunom radnom vremenu i to za radnike koji su radili u punom radnom vremenu", naglasio je Lokner.


Tekst: Lidija ANIČIĆ (Glas Slavonije)
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Utorak

Srijeda

Četvrtak