Vijesti / Regija

Grofovima Normann vraća se dvorac, Marcus Pejacsevich i dalje je vlasnik

Grofovima Normann vraća se dvorac, Marcus Pejacsevich i dalje je vlasnik

Gradske vijećnike Valpova, gradske službe, a posebice građane Valpova iznenadila je neugodna božićna "čestitka" koja je stigla iz Ministarstva pravosuđa RH.

Njome se odbija žalba Grada Valpova te se valpovački dvorac Prandau-Normann, s pripadajućim zemljištem i nekretninama u Valpovštini, vraća zakonskim nasljednicima valpovačkih grofova.

Ovu informaciju potvrdio je gradonačelnik Valpova Leon Žulj te pročelnik Ureda za gospodarstvo Đuro Glavaš, koji je kazao da je riječ o drugostupanjskom rješenju.

U obnovu uloženo 5,5 milijuna kuna

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njime se daje vlasništvo, odnosno vraća dvorac u Valpovu, parcele šuma, poljoprivredno zemljište, kao i naknada za nekretnine koje su predmet povrata, ali se ne mogu vratiti u naravi.

Protiv rješenja, a posebno dijela koji se odnosi na povrat dvorca, koji je simbol Valpova, Grad je u srpnju 2009. godine uložio žalbu Ministarstvu pravosuđa, Upravi za građansko pravo, navodeći žalbene razloge za koje smatra da u drugostupanjskom upravnom postupku mogu utjecati na drukčiji ishod postupka povrata imovine nasljednicima bivših vlasnika.

Posebice se to odnosi na uloženih 5,5 milijuna kuna Ministarstva kulture i Grada Valpova u obnovu ovog objekta spomeničke baštine, kojima valja dodati i uložene iznose od više desetaka milijuna kuna samo za održavanje tog kompleksa. No na sve to stigla je samo odbijenica na žalbu.

S obzirom na to da prema uputi o pravnom lijeku Grad Valpovo više nema mogućnost za novu žalbu, u Gradu najavljuju da će pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu RH vezan uz taj predmet. Nadaju se da će se tako još jednom preispitati odluka koja je neugodno iznenadila cijelu Valpovštinu.

Tužili Marcusa Pejacsevicha

- Općinski sud u Našicama, na ročištu koje je bilo početkom prošlog tjedna, odbacio je našu tužbu kojom smo tražili da se uknjižimo kao suvlasnici ili da nam se izvrši povrat uloženih sredstava u objekt - obavijestio je vijećnike na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Krešimir Žagar.

Grad Našice, kao posjednik, tužio je Marcusa Pejacsevicha iz Argentine, sadašnjeg vlasnika Velikog dvorca, kako bi, kaže Žagar, zaštitio interes u slučaju da korisnici moraju izići iz dvorca, a nije naplatio izvršena ulaganja u građevinu. Tužba je odbačena uz obrazloženje da je prošao rok zastare određen u povodu vraćanja nekretnine prijašnjem vlasniku.

Gradonačelnik Žagar kazao je da Gradsko vijeće treba donijeti smjernice za daljnje postupanje. Predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Pintarić predložio je, a vijećnici se složili da se do kraja siječnja održi tematska sjednica.

- Ovo je preozbiljna stvar za budućnost grada i potrebno je razmotriti sve pravne mogućnosti te analizirati prethodna događanja. Stoga, gradonačelnik i odvjetnik neka pripreme kvalitetan materijal o cijelom procesu - poručio je Pintarić.

Gradonačelnik Žagar izvijestio je da još nije završen upravni postupak kojim Grad traži stavljanje izvan snage rješenje o povratu oduzete imovine prijašnjim vlasnicima. Grad je tražio obnovu postupka zbog toga što kao pravni sljednik i prijašnji vlasnik nije sudjelovao u povratu dvorca te sukladno tome nije mogao zaštiti svoja prava i pravne interese.

Međutim, Služba za imovinsko-pravne poslove u Našicama u županijskom Uredu državne uprave, koja je vodila postupak povrata imovine prema zahtjevu obitelji Pejacsevich, odbila je zahtjev za obnovu postupka. Grad je uputio žalbu Ministarstvu pravosuđa.

dvorac 495

[blockquote]Maria Pereira Arnstein - ovlaštenica prava na naknadu

Drugostupanjsko rješenje uručeno je Valpovčanima nakon što su u ljeto 2009. godine iz državne uprave, Službe za imovinsko-pravne poslove Ispostave Valpovo, primili djelomično rješenje donijeto na temelju članka 215. ZUP-a i članka 69. Zakona o naknadi za imovinu oduzetu u jugoslavenskoj komunističkoj vladavini. Njime se utvrđuje da je Maria Pereira Arnstein ovlaštenica prava na naknadu za nekretnine oduzete prijašnjem vlasniku, Rudolfu Constantinu Normann, na temelju pravomoćne odluke kotarskog Narodnog odbora, Upravnog odbora u Valpovu, s pozivom na odluku AVNOJ-a od 21. studenog 1945. godine.

PROŠAO ROK ZASTARE

- Bila su dva ročišta i na drugom je sud odbio tužbu. Presuda još nije napisana, ali me o detaljima upoznao naš odvjetnik. Sud je odlučio da je prošao rok zastare, no naš odvjetnik tvrdi da se možemo pozvati na drugi zakon i tu smo u normalnim rokovima te se može zahtijevati ispunjenje obveze - pojasnio je gradonačelnik Žagar. Dodao je da Grad ima pravo na žalbu.[/blockquote]

 

TEKST: Lidija ANIČIĆ/Snježana FRIDL (Glas Slavonije)
FOTO: robertlesjr.from.hr



Izdvojeno

Reci što misliš!