Vijesti / Regija

Belišće je dobilo prvu pedijatrijsku ordinaciju

Belišće je dobilo prvu pedijatrijsku ordinaciju

Prije nešto više od mjesec dana korisnike zdravstvenih usluga s područja Belišća, ali i cijele Valpovštine razveselila je vijest da je u belišćanskoj ambulanti rad konačno počela i prva pedijatrijska ordinacija.

Napokon, jer je riječ o ordinaciji koju su roditelji s tih prostora priželjkivali desetljećima, a koja će rasteretiti vječno preopterećenu jedinu pedijatrijsku ordinaciju na području cijele Valpovštine, i to onu u Valpovu, a pacijentima u Belišću pružiti kvalitetnu zdravstvenu pedijatrijsku uslugu. Osim lijepo uređenog prostora na katu belišćanske ambulante, za čiju su obnovu i opremanje najzaslužniji valpovački Dom zdravlja i Županija Osječko-baranjska, Belišćani se mogu pohvaliti i mladim pedijatrom, dr. Danijelom Kardošem (35), koji je specijalizaciju završio u srpnju ove godine i uz kojeg u ordinaciji radi i medicinska sestra Ivana Uranjek. Premda su tek nedavno započeli rad, već bilježe čak 350 pacijenata, a svakodnevno im stižu i novi: od novorođenčadi s područja cijele Valpovštine do djece predškolske dobi.

- Pedijatrija je, istina, teška grana medicine jer su mala djeca definitivno najsloženiji i najdelikatniji pacijenti, ali su istovremeno i populacija u koju se uvijek isplati uložiti. Pedijatrija zahtijeva da, osim djeteta, kvalitetno zbrinete i osobe koje najviše strepe nad tim malim pacijentom, a to su njihovi roditelji, i zato se ne kaže bez razloga da pedijatrija zahtijeva mnoge vještine, ali u isto vrijeme i istinski ispunjava - kaže novi belišćanski pedijatar, koji se za specijalizaciju na koju ga je uputio valpovački Dom zdravlja odlučio nakon što je tri godine radio u općoj medicini, u ordinaciji ravnateljice Doma zdravlja Valpovo, dr. Tatjane Lulić-Slipac. Ono što roditelje i djecu doista oduševljava jest novi koncept i pristup pedijatrijskoj djelatnosti kakav prakticira dr. Kardoš. Njegovo je stajalište, naime, da se djeci treba pristupiti igrom te da puno pozornosti treba posvetiti edukaciji i prevenciji, koja je u medicini nepravedno zapostavljena u odnosu na kurativu. Kao rođeni Belišćanin kaže da u svojoj zajednici ne može stati samo na svojoj ordinaciji, već da treba proširiti djelatnost i na druge dječje kolektive poput dječjeg vrtića, Udruge za djecu s teškoćama “Zvono” i ostale entuzijaste kako bi se stvorila svojevrsna mreža suradnje kojom bi se djeci i roditeljima olakšalo dječje odrastanje i svladavanje zdravstvenih prepreka koje se pojavljuju na tom putu.

Liječenje u ordinaciji umjesto u bolnici

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U moderno opremljenoj prostoriji već posjeduju inhalatore zahvaljujući kojima se mnoge akutne bolesti, poput laringitisa i bronhitisa, mogu liječiti u ordinaciji, a ne na bolničkom odjelu. Zahvaljujući novom pristupu liječenju, vjeruju da će potrebe za bolničkim liječenjem i drugih bolesti u djece biti sve manje.

Tekst: L. Aničić


Izdvojeno

Reci što misliš!